Overlijden

Het is noodzakelijk dat je tijdig de juiste personen en instanties op de hoogte brengt.

In eerste instantie verwittig je de geneesheer. Na vaststelling van het overlijden vult de geneesheer het formulier (model IIIC) in. Indien het overlijden verdacht of gewelddadig lijkt, verwittigt de geneesheer ook de politie. Bij elk overlijden moet zo spoedig mogelijk aangifte gedaan worden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Meestal gebeurt dit door de begrafenisondernemer. Hij regelt en begeleidt de uitvaart en neemt je een hoop praktische beslommeringen uit handen.

Wettelijk bestaat er geen termijn voor de aangifte van een overlijden. Stel dit echter niet uit want elke begraving, bijzetting of verstrooiing moet doorgaan ten laatste op de 6e dag na het overlijden.

Wanneer de overledene in Waregem wenst begraven te worden, dan dient de begrafenisondernemer het formulier "verstrekte diensten bij overlijden" in te vullen met de verschillende mogelijkheden van begraven:

  • gewone begraving in volle grond
  • na crematie bijzetting op het urnenveld, het columbarium of gewone begraving in volle grond 
  • verstrooiing van de as op de asweide

De familie maakt een keuze en ondertekent het formulier.

Thuisbewaring van de asurne: dient aangevraagd te worden vooraf:

  • door middel van een laatste wilsbeschikking ondertekend door de overledene
  • door de familieleden bij de aanvraag tot cremeren

Indien de overledene een "laatste wilsbeschikking" heeft opgesteld, is de familie verplicht deze laatste wil uit te voeren. De laatste wil kan aangevochten worden bij de Rechtbank van Eerste Aanleg.