Open Monumentendag 2019: hoeve Le Grèbe

08 september 2019
Le Grèbe

Locatie: hoeve Le Grèbe, Kleithoekstraat 50, 8790 Waregem

Open Monumentendag staat dit jaar volledig in het teken van de 75e verjaardag van de bevrijding van Waregem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de site van hoeve Le Grèbe, het voormalige schuiloord van de verzetsleden van Waregem tijdens WOII, laten we enkele ooggetuigen vertellen over de tragische bevrijdingsdagen in september 1944. Daarnaast vind je er nog heel wat info en foto’s over dit voormalige schuiloord en haar toenmalige eigenaar, verzetsstrijder Aloïs Decraene. 

De voormiddag wordt nauw gelinkt aan het herdenkingsmoment aan de predikheer te Anzegem. Op 6 september 1944 werden daar 4 Waregemse verzetsleden, 1 Amerikaanse en 2 Britse soldaten gefusilleerd door Duitse soldaten. Dit wordt jaarlijks herdacht aan de zeven gedenkstenen op de predikheer te Anzegem, door Heldentrouw. 

In de namiddag kunt u ook een begeleide fietstocht maken van 20 kilometer langs verschillende interessante plaatsen, die herinneren aan die woelige periode. Een gids neemt u op sleeptouw en vertelt onderweg heel wat boeiende en verrassende verhalen De fietstocht start op de markt en passeert uiteraard langs hoeve Le Grèbe. 
Tussen 11.00u. en 12.30u. komt de Kortrijkse Groeninghe BIGBAND optreden met sfeervolle muziek.  Kom dus gerust even langs, leer over de tragische bevrijdingsdagen, bekijk foto’s uit WOII, geniet van de muziek, of neem een drankje van onze bar ten voordele van Kom op tegen Kanker, op deze unieke locatie!

  • 10.00u. - 11.00u. : herdenking op de predikheer te Anzegem, door Heldentrouw
  • 11.00u. - 12.30u.: optreden Groeninghe BIGBAND Kortrijk
  • 13.30u. en 14.30u. begeleide fietstochten over de bevrijdingsdagen in Waregem (inschrijven verplicht, start aan het oorlogsmonument op de markt).
  • 10.00u. - 18.00u.: doorlopende tentoonstelling: Ooggetuigenissen over de bevrijdingsdagen te Waregem.
  • 10.00u. - 18.00u.: doorlopend bar tvv Kom op tegen Kanker

Info en inschrijven voor de fietstocht: archief@waregem.be