Mondmaskers en registratieplicht

Gepubliceerd op Vrijdag 24 juli 2020

Sinds zaterdag 25 juli zijn er aangescherpte maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft de nationale veiligheidsraad beslist. Naast de gouden hygiëneregels, gaat vooral de aandacht uit naar de verplichting om een mondmasker te dragen en registratieplicht. Wat dit voor/in Waregem betekent, lijsten we hier op, inclusief de specifieke maatregelen via het burgemeestersbesluit van 24 juli.

Mondmaskers zijn verplicht (+ 12 jaar)

 • Binnen de Ring. Dat betekent dat wie zich op het openbaar domein binnen het gebied Zuiderlaan/Oosterlaan/Noorderlaan/Westerlaan begeeft, verplicht een mondmasker draagt.
 • In horecazaken, behalve als je neerzit aan tafel.
 • Op markten: woensdagmarkt in Beveren-Leie, zaterdagmarkt in Waregem en alle andere occasionele markten.
 • Op kermissen en evenementen: op alle (wijk)feesten en evenementen, behalve als je neerzit aan tafel.
 • Voor iedereen die zijn/haar kind brengt en afhaalt op speelpleinwerkingen en opvanginitiatieven.
 • In alle openbare gebouwen: stadhuis, welzijnshuis, WZC De Meers, CC De Schakel, bibliotheek, HIPPO.WAR, het Koetshuis, Be-Part, Amerikaanse begraafplaats, zwembad De Treffer, toeschouwers in sporthallen, stedelijke ontmoetingscentra en het station.
 • Ook de verplichting op het openbaar vervoer, in winkels, bioscopen, musea, theater- en concertzalen blijft gelden.

Behalve op alle plaatsen waar je verplicht bent om een mondmasker te dragen (zie opsomming hierboven) moet iedereen die ouder is dan 12 jaar in Waregem, Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve ook altijd een mondmasker bij zich hebben als hij/zij op elke openbare plaats is.

Mondmaskers zijn aangeraden

Kom je op een plaats waar er onverwacht of naar jouw mening te veel mensen dicht bij elkaar staan, zet dan zeker je mondmasker op. Dat is makkelijk, want je bent sowieso verplicht om een mondmasker bij jou te hebben.

Registratie is verplicht

Wie op café of restaurant gaat, moet zich laten registreren in de horecazaak . Je laat er per tafel het telefoonnummer of mailadres van één persoon achter. Zo kan je gecontacteerd worden als dat nodig is bij contact tracing. De uitbater houdt de lijst 14 dagen bij en vernietigt ze dan.
Deze registratie geldt ook voor alle evenementen op het grondgebied van Waregem.

Controle

Om het coronavirus zo weinig mogelijk kans te geven, zal de politie ook strenger controleren op de naleving van deze verplichtingen. De politie en burgemeester kunnen, als het nodig is, ingrijpen: boetes, evenementen verbieden, zaken tijdelijk sluiten …

We vragen nadrukkelijk ieders medewerking: bezoekers, uitbaters en organisatoren. Want als iedereen doet wat nodig is, dan zijn verdere ingrepen natuurlijk en hopelijk niet nodig.

Blijft ook gouden regels respecteren
 1. Was je handen.
 2. Hou veilig afstand, de gekende 1,5 meter.
 3. Doe activiteiten het liefst buiten.
 4. Wees extra voorzichtig met kwetsbare personen.
 5. (vanaf 29/07) Beperk je bubbel tot 5 vaste personen tot eind augustus. Die 5 personen zijn extra personen bovenop jouw eigen huishouden. Kinderen jonger dan 12 jaar moet je niet meetellen in dit aantal.
 6. (vanaf 29/07) Geen bijeenkomsten van meer dan 10 personen.

 

Zorg goed voor jezelf, dan draag je ook zorg voor de anderen!

#WaregemHelpt