Over vuurwerk en open vuur

Gepubliceerd op Maandag 07 december 2020

Mag je vuurwerk afsteken?
Neen, dat mag niet, in het hele land.  Voor West-Vlaanderen geldt er een verbod op 'pyrotechnische artikelen' (*) tot 18 januari 2021, zowel op openbaar als op privaat domein. Dit verbod geldt ook voor wensballonnen, feestballonnen en geluidskanonnen. In Waregem mag je trouwens nooit zo maar vuurwerk afsteken. Dat kan enkel na schriftelijke toestemming van de burgemeester.

(*) artikelen die explosieve stoffen bevatten die tot doel hebben warmte, licht, geluid, gas of rook dan wel een combinatie van dergelijke verschijnselen te produceren.

Mag je een open vuur maken?
Neen, in West-Vlaanderen geldt er een verbod tot 18 januari 2021, zowel op openbaar als op privaat domein. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen kerstboomverbrandingen kunnen doorgaan.

Is er een uitzondering op open vuur?
Ja. Vuurkorven (vuurschalen of –manden), barbeques en gasvuurtjes die op het privaat domein gebruikt worden. Gebruik voor vuurkorven/schalen/manden enkel onbehandeld, droog stukhout.

Mag je met 4 in je tuin rond je vuurkorf staan/ een winterBBQ houden in een open tent zitten met gasvuurtje?
Dat mag, maar enkel met de mensen waarmee je samenwoont + 1 knuffelcontact. Of met maximum 4 personen waarbij je een afstand van 1,5 meter houdt van deze personen die niet bij je wonen én op voorwaarde dat de personen die niet bij je wonen niet door je huis moeten om je tuin te bereiken.