Sporten in tijden van corona

Gepubliceerd op Vrijdag 11 juni 2021

Wat zijn de maatregelen als je wil sporten?

INDOOR 

Normaal zijn er geen beperkende maatregelen indien het publiek indoor onder de 200 personen blijft maar aangezien dit gedurende de dag wisselt en er wel momenten zijn dat deze kaap wordt overschreden is er beslist om enkele belangrijke beperkende maatregelen te behouden.

De mondmaskerplicht (zeker voor het publiek) blijft in de sportzaal zelf behouden. De spelers, trainer en scheidsrechter mogen hun mondmasker afdoen wanneer deze op het sportterrein staan. De tafelverantwoordelijken en bankspelers moeten hun masker wel dragen. (in de gangen is er geen verplichting omdat men daar niet blijft)

Wij beseffen dat er geen algemene regel is en dat er andere sporthallen zijn, waar anders beslist werd of wordt. Dit maakt het ook voor ons niet makkelijk. Wij beschikken echter over een grote sportzaal en onze clubs trekken vrij veel publiek. In die zin leek deze beslissing (voor deze maand) het eenvoudigst en het duidelijkst voor iedereen (we kunnen niet halfweg de voormiddag, omdat de drempel overschreden wordt, de regels gaan wijzigen- vandaar overal en altijd idem). We rekenen op de clubs om deze regels ook correct zelf toe te passen en te laten toepassen door het publiek.

Volgens het federale MB moet je verplicht CO2-meters plaatsen in alle gemeenschappelijke ruimtes waar meerdere mensen samenkomen zonder mondmasker voor een periode van langer dan 15 minuten.

Hierdoor hangen er momenteel reeds dergelijke meters in de sportzalen en vergaderruimtes. De plaatsing van deze toestellen in de kleedkamers volgt. De zalen en kleedkamers worden mechanisch geventileerd maar moeten, wanneer de drempel van 900 ppm wordt overschreden, bijkomend worden geventileerd door ramen en deuren open te zetten.

OUTDOOR PROTOCOLLEN 

Huidige regels voor de sport algemeen

Update 1 september 2021  – Hieronder geven we een kort overzicht van de voornaamste coronamaatregelen voor de sportsector vanaf 1 september op basis van de beslissingen door het Overleg Comité van 20 augustus 2021 en het federaal ministerieel besluit van 25 augustus 2021. We volgen de verdere federale communicatie en richtlijnen nauw op en sturen bij indien nodig.

Situatie vanaf 1 september

Vanaf 1 september vervallen alle coronamaatregelen bij het sporten en bij de organisatie van sportactiviteiten volledig. Er blijven alleen nog enkele controlerende maatregelen voor publiek en voor beheerders van sportinfrastructuur over. We sommen ze hier voor je op.

Publiek

 • Er zijn geen beperkende maatregelen indien het publiek indoor onder de 200 personen en outdoor onder de 400 personen blijft (vanaf 1 oktober wordt dit indoor 500 en outdoor 750 personen).
 • Bij meer publiek heb je als organisator twee opties:
  • Je werkt zonder Covid Safe Ticket

   • Beperkende maatregelen zoals social distance, mondmasker en handhygiëne blijven behouden
   • Het mondmasker mag tijdelijk afgezet worden als je op een vaste plaats zit of om te eten of te drinken.
   • Je moet goedkeuring vragen aan je lokaal bestuur: je vult een CERM-scan in en indien indoor ook een CIRM-scan
   • Het maximum toegelaten publiek is beperkt tot 3.000 personen indoor (of 100% van CIRM-capaciteit indien dit lager is dan 3.000) of 5.000 personen outdoor
   • Via een CIRM-scan kan je van deze maximum aantallen afwijken indien je je publiek in compartimenten tot max. 30% van de tribunecapaciteit kan laten plaatsnemen.
     
  • Je werkt met een Covid Safe Ticket (voor iedere bezoeker)
   • Voor deze ‘massa-evenementen’ heb je de toestemming van je lokale bestuur nodig
   • Je hoeft geen beperkende maatregelen op te leggen
   • Het publiek is beperkt tot maximum 75.000 personen
  • Kinderen tot 12 jaar moeten net zoals voor de toepassing van het Digital Covid Certificate, ook voor het Covid Safe Ticket niet getest worden.
  • Je bent als organisator NIET verplicht de testmogelijkheid aan de ingang van het evenement aan te bieden.