De Vlecht is open

Gepubliceerd op Donderdag 13 oktober 2022
14 oktober 2022
De Vlecht avondbeeld

Na iets meer dan 10 maanden is de herinrichting van het op- en afrittencomplex aan de E17 klaar. Dat is gebeurd volgens de techniek van de Diamond Diverging Interchange, ofwel De Vlecht. Het is het eerste exemplaar in zijn soort in België en zal voor veiliger en vooral vlotter verkeer zorgen.

Einde aan fileproblemen

Het complex van de E17 in Waregem is nu op een slimme manier heringericht. Verkeer op de Expresweg wordt voor de brug naar de andere weghelft geleid. Achter de brug kruisen de twee rijrichtingen elkaar opnieuw, zodat iedereen weer op zijn weghelft rijdt. Met behulp van wegmarkeringen, landschapselementen (bermen met beplanting, vangrails...) en portieken met signalisatie en verkeerslichten wordt ervoor gezorgd dat weggebruikers probleemloos de Vlecht kunnen gebruiken.

Detectielussen meten verkeersdrukte

Met deze techniek komt autoverkeer dat de snelweg op wil rijden maar één verkeerslicht tegen in plaats van twee. De verkeerslichten zelf werken ook op een slimme manier: detectielussen in het wegdek meten hoeveel verkeer er is. Zo kan het licht langer op groen blijven staan en minder lang op rood bij druk verkeer. Op die manier verloopt het verkeer vlot. De verkeerslichten op het knooppunt zijn ook ingewerkt in de signalisatieborden, een primeur voor West-Vlaanderen.

Geen fietsers op De Vlecht

Het ontwerp van De Vlecht is veiliger en vlotter voor autoverkeer. Om de verkeerssituatie voor fietsers veilig in te richten, is er geen ruimte voor fietspaden of oversteekplaatsen. Er komt daarom een apart fietstraject via de Flanders Fieldweg, met een fietsbrug tussen de Kalkhoevestraat en Keizerstraat. De studie voor die fietsbrug start in 2023 op. Tot de nieuwe fietsbrug er ligt, rijden fietsers veilig om via de Wortegemseweg.

 

De Vlecht is het resultaat van een nauwe samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeentebesturen van Anzegem, Deerlijk en Kruisem. Robin De Mey kwam met het idee van een Diverging Diamond Interchange.

Vlieg mee over De Vlecht

Bekijk de simulatie van De Vlecht (Anzegem richting Waregem)

Deze simulatie gaat over De Vlecht vanuit Anzegem in de richting van Waregem. (© Agentschap Wegen en Verkeer)