Emile Clausjaar 2024

In 2024 herdenken we het 100-jarig overlijden van kunstschilder Emile Claus. Zijn geboortedorp Sint-Eloois-Vijve aan de Leie en de Leielandschappen waren een belangrijke inspiratiebron voor Claus. Eén van zijn topwerken is Het Hanengevecht. Dit imposante schilderij beeldt een tafereel uit van een hanengevecht in een Waregemse herberg, met tientallen Waregemse figuren als toeschouwers. Het Hanengevecht lag jarenlang opgeborgen in het kasteel van Potegem in Waregem, het schilderij is nu in eigendom van Het Kunstuur.

Al deze elementen maken dat Waregem een authentieke link heeft met kunstenaar Emile Claus. De stad wil deze belangrijke Vlaamse Meester dan ook eren in 2024. In zijn geboortedorp zal in de zomer van 2024 een unieke tentoonstelling plaatsvinden die sterk inzet op digitale beleving. Ook wil de stad verenigingen, organisatoren en handelszaken mobiliseren om initiatieven op te zetten ter nagedachtenis van Emile Claus.

PROJECTSUBSIDIE VAN 250 EURO

De stad geeft een financiële impuls aan de ontwikkeling van projecten en evenementen naar aanleiding van de herdenking van het 100-jarig overlijden van Emile Claus.

Verenigingen en organisatoren die Emile Claus onder de aandacht willen brengen in 2024, kunnen een projectaanvraag indienen. Dat kan gebruikt worden voor een lezingenreeks, een fietstocht, een tentoonstelling, een wandeling, een toneelstuk… Ook handelszaken die creatief aan de slag gaan met het leven en werk van Emile Claus kunnen in aanmerking komen voor een subsidie. Een Claustaart, of paling op de wijze van Emile Claus, een Emile Claus bloemenboeket… zijn maar enkele voorbeelden.

De projectsubsidie bedraagt 250 euro.

WIE IS EMILE CLAUS?

Hij was een Vlaams kunstschilder, geboren op 27 september 1849 (Sint-Eloois-Vijve). Hij was de belangrijkste vertenwoordiger van het impressionisme in België. Hij stierf op 14 juni 1924 in Astene.

Levensloop

  • Studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen.
  • Vestigde zich in Antwerpen en oogstte in 1882 zijn eerste succes met het doek Het Hanengevechteen kleurrijk werk, waarop een dertigtal Waregemse figuren uit de 19e eeuw staan, die aan de hand van een hanengevecht worden afgebeeld. Het werk lag jarenlang opgeborgen in het kasteel van Potegem in Waregem, en is nu eigendom van Het Kunstuur.
  • Verhuisde in 1883 naar Astene (Deinze) in villa “Zonneschijn” aan de oevers van de Leie.
  • Was gefascineerd door het capteren van het zonnelicht in zijn werk en gaandeweg ontwikkelde hij een eigen impressionistische stijl met het luminisme.
  • Wordt beschouwd als de leider van het Belgische luminisme en raakte zo bekend als de zonneschilder en de schilder van de Leie.
  • Zijn schilderijen De Bietenoogst (1890) en De Ijsvogels (1891) zijn belangrijke scharnierwerken in deze evolutie.
  • In de volgende jaren reisde hij veel onder andere naar de Verenigde Staten en naar Venetië en verbleef tijdens de Eerste Wereldoorlog in ballingschap in Londen.
  • Na de oorlog keerde hij terug naar Astene, waar hij na zijn dood begraven werd.