Flanders Field American Cemetery

Flanders field cemetery

Flanders Field American Cemetery is de enige Amerikaanse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in België. Op wens van de nabestaanden werden de soldaten in het buitenland begraven of gerepatrieerd naar een militaire of gemeentelijke begraafplaats dichter bij huis. 368 soldaten vonden in Waregem hun laatste rustplaats en nog eens 43 staan vermeld op de Muur van de VermistenDe 368 zerken in wit Carrara-marmer staan in vier geledingen rondom de kapel. Elk jaar, op een zondag rond eind mei, wordt op de begraafplaats de herdenkingsdag Memorial Day gehouden voor de Amerikaanse oorlogsslachtoffers.

  Waregemse schoolkinderen zingen het Amerikaanse volkslied / Memorial Day 24 mei 2009 [beluister het fragment]

Historiek van Flanders Field American Cemetery

In 1923 werd in Amerika de American Battle Monuments Commission opgericht met als doel elf monumenten op te bouwen ter herdenking van de gesneuvelden.

In 1924 werd architect Paul Cret aangesteld als ontwerper van de begraafplaatsen. Voor de aanplantingen tekende tuinarchitect J. Greber uit Parijs.

Op 30 mei 1927 vloog Charles Lindbergh over het Flanders Field American Cemetery met zijn Spirit of Saint Louis. Hij liet een ruiker bloemen vallen als hulde aan zijn gesneuvelde landgenoten.

In 1930 werden de werken gestart voor de bouw van de kapel in Waregem. Ze werd opgetrokken in witte pouilenassteen uit Frankrijk. Het gebouw wordt geflankeerd door twee hoge taxussen. Boven de ingang van de kapel staat in zuiver bladgoud te lezen "Gedenk hen steeds met een dankbaar hart".

De begraafplaats werd, samen met de herdenkingsmonumenten in Kemmel en Oudenaarde, officieel ingehuldigd op 8 augustus 1937. 

In 2009 werd de begraafplaats als monument beschermd. 

In 2014 kreeg het Flanders Field American Cemetery hoog bezoek van toenmalig Amerikaans President Barack Obama, Koning Filip en toenmalig premier Elio Di Rupo.

Op 6 april 2017 openende het visitor center. In het bezoekerscentrum krijg je meer informatie over de Amerikaanse betrokkenheid tijdens de Eerste Wereldoorlog in België en het ontstaan van de begraafplaats. Daarbij is er aandacht voor enkele persoonlijke verhalen van soldaten. 

Praktisch

De begraafplaats en bezoekerscentrum (Wortegemseweg 117) zijn dagelijks gratis te bezoeken van 9.00u. tot 17.00u., enkel gesloten op Kerstmis en Nieuwjaar. Rondleidingen voor scholen of groepen kan je aanvragen via flanders-field@abmc.gov.

100 jaar Eerste Wereldoorlog: bezoek de website van het Flanders House