Gele Doos

Gele Doos

Gele Doos in je koelkast kan je leven redden

Hulpverleners willen geen tijd verliezen als ze iemand medische hulp moeten geven. Bij je thuis kan de Gele Doos ervoor zorgen dat dit niet gebeurt. In de brooddoos, die in de deur van de koelkast te vinden is, zitten persoonsgegevens, contactgegevens en medische gegevens. Zo kunnen de hulpdiensten meteen het nodige doen en de persoon in nood snel en efficiënt helpen. Wie een Gele Doos in de koelkast heeft zitten, kan dat aangeven door een speciale sticker op de achterkant van de voordeur te plakken.

In de Gele Doos zit een ringboekje waarin contact-, persoons- en medische gegevens staan. Dat boekje zit in een pochetje, waarin je ook een samenvatting van je medisch dossier en andere documenten (kopie wilsbeschikking, info over ziektebeeld en allergieën…) kan steken. Uniek is bovendien dat er standaard een vermissingsfiche in te vinden is: zo kan er bij een vermissing sneller worden gereageerd.

Up-to-date

Het is belangrijk de documenten van de Gele Doos goed in te vullen. Dat doe je zelf of met de hulp van een familielid, vriend, mantelzorger, thuiszorg... Sowieso is het interessant om deze documenten samen met iemand te overlopen. Er is ook voldoende plaats voorzien om gegevens op te schrijven. Let erop dat de gegevens altijd up-to-date zijn. Met andere woorden: kloppen bepaalde gegevens niet meer, doorstreep ze en schrijf de meest recente informatie op.

De 14 Zuid-West-Vlaamse gemeenten, waaronder Stad Waregem, die zijn verenigd in welzijnsvereniging W13, beslisten samen om de Gele Doos eerst uit te delen onder de 80-plussers en mensen die speciale zorg nodig hebben. De Gele Doos is voor elke inwoner gratis.

De Gele Doos wordt in Waregem verdeeld via het welzijnshuis (elke voormiddag zonder afspraak, namiddag op afspraak). Je kan de doos zelf komen afhalen, maar ook een mantelzorger kan dit doen.

Het is belangrijk dat de documenten zorgvuldig ingevuld zijn.
Wens je hulp bij het invullen of ben je niet in de mogelijkheid om hier te geraken: maak een afspraak!

De gele doos, hoe werkt dat?