Inentingen

Zwanger? | Kinderen | Volwassenen | Op reis | Links

Zwanger?

Over zwangerschap en vaccinatie bestaan nog altijd misverstanden en onduidelijkheden.  Een goede, volledige vaccinatie bij een geplande zwangerschap is nochtans erg belangrijk. Een toekomstige moeder die zich laat vaccineren, beschermt niet alleen zichzelf tegen ziektes als mazelen, bof en rodehond, ze beschermt ook haar baby nog voor die geboren is.

Vaccinatie vóór de zwangerschap is het meest aangewezen. Op dat moment kunnen nog alle vaccins worden toegediend, zonder enig gevaar voor de baby. Als een arts een kinderwens verneemt, gaat hij de vaccinatietoestand van de vrouw het best meteen na, zodat eventuele noodzakelijke vaccinaties nog vóór de zwangerschap mogelijk zijn. Ook tijdens de zwangerschap kunnen sommige vaccins nog veilig toegediend worden, terwijl andere beter uitgesteld worden tot na de bevalling.

Als een zwangere vrouw niet gevaccineerd is tegen bijvoorbeeld kinkhoest, laat ze dat bij voorkeur nog doen. Kinkhoest is erg besmettelijk voor pasgeboren baby's. En voor wie zwanger is tijdens het griepseizoen (begin oktober - eind februari) biedt een griepspuitje de beste bescherming.

Lees alles over vaccinatie voor en tijdens je zwangerschap in deze .

Kinderen

Algemeen 

Het is belangrijk om je kindje te laten vaccineren. De vaccinaties beschermen niet alleen je eigen kind, maar ook je gezin en je omgeving.

Wil je weten welke vaccinaties je kindje moet krijgen of wanneer het gevaccineerd moet worden? Vraag je je af of vaccineren tijdens je zwangerschap kwaad kan? Welke infectieziekten bestaan er zoal? Wat is het vaccinatieschema?

Dit kan je vinden op het van Kind en Gezin (versie: juni 2008)

Meer info: site van Kind en Gezin.

Vaccin baarmoederhalskanker

Vanaf het schooljaar 2010-2011 biedt de Vlaamse overheid gratis intentingen tegen baarmoederhalskanker (HPV) aan voor alle meisjes van het eerste jaar secundair onderwijs. Deze vaccinaties (drie inspuitingen in de loop van één schooljaar) kunnen gegeven worden door de CLB's of door een arts naar keuze. In dit laatste geval dien je dan wel de kost van een doktersconsultatie te betalen.

De inenting van oudere meisjes is niet gratis. Het vaccin kan dan op voorschrift verkregen worden in de apotheek. De voorschrijvende arts moet de nodige bijkomende informatie op het voorschrift vermelden. Voor terugbetaling via het RIZIV moet de arts voor de tweede en derde dosis de vorige vaccinatiedatums vermelden.

Volwassenen

Griepvaccin

Griep is in doorsnee geen levensbedreigende ziekte en normaal gezien kan je lichaam dit zelf overwinnen. Toch kan griep bij personen met een verminderde weerstand uitmonden in ernstige complicaties. In dergelijke gevallen is de jaarlijkse griepvaccinatie sterk aanbevolen.

De beste periode om zich tegen griep te laten vaccineren is van half oktober tot en met half november.

Een inenting tegen de griep kan je aanvragen bij je huisarts. In vele gevallen krijgen werknemers ook de gelegenheid om zich elk jaar op hun werk te laten inenten.

Meer info: Lokaal Gezondheidsoverleg West-Vlaanderen (LOGO). Zij voeren sinds 2000 elk jaar een campagne "blijf uit de greep van de griep" 

tetanus (klem) 

Besmettingen met de tetanusbacil zijn zeldzaam, maar ze gebeuren. Vooral senioren lopen een risico. De oorzaak is meestal een verwonding (bij het tuinieren, een beet van een dier, een valpartij ...). De ziekte is in 20 % tot 50 % van de gevallen dodelijk. Minder dan de helft van de 50-plussers heeft nog genoeg antistoffen tegen tetanus, en dat loopt zelfs terug tot 28 % na 70 jaar. In ons land raadt men een herhalingsvaccinatie of "booster" aan om de 10 jaar, zodat men beschermd blijft.

Een inenting tegen tetanus kan je aanvragen bij je huisarts. Deze inenting gaat altijd samen met eentje tegen difterie (kroep).

Op reis

Als je op reis gaat naar 'exotische' landen is het soms beter om je vooraf te laten inentingen tegen bepaalde ziektes, zoals bijvoorbeeld malaria en andere. Hiervoor is het beter om contact op te nemen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde en / of een centrum voor vaccinatie tegen de gele koorts

Interessante links