Battlefield toertocht (GRATIS)

apr
22

Op zondag 22 april, tijdens het openingsweekend van The Final Offensive 1918, organiseert stad Waregem een gratis toertocht naar de drie tentoonstellingen in Zonnebeke, Heuvelland en Waregem. De bus vertrekt om 13.00u. op de parking voor HIPPO.WAR (Holstraat 95). Onderweg en ter plaatse vertelt de gids meer over het laatste oorlogsjaar. De toertocht eindigt in HIPPO.WAR omstreeks 18.30u.

Meer info en inschrijven kan via hippo.war@waregem.be.

 

1918 The Final Offensive

Voorjaar 1918. Het front zit al ruim drie jaar vast in een stellingenoorlog, wanneer de Verenigde Staten op 6 april 1917 de oorlog aan Duitsland verklaren. De intrede van de Amerikanen in de oorlog zorgt niet alleen voor extra troepen maar ook voor een heropleving van de moraal. Hoop en overwinning staan voortaan centraal. Honderd jaar later bundelen de gemeentes Zonnebeke, Heuvelland en Waregem de krachten en brengen het verhaal van het laatste oorlogsjaar met de tentoonstelling 1918 The Final Offensive.

Deze tijdelijke tentoonstelling werd gespreid over drie locaties: in Villa Zonnedaele (Zonnebeke), Bezoekerscentrum Het Heuvelland (Heuvelland) en in ons bezoekerscentrum HIPPO.WAR. Je kan alles ook vrij bezoeken van 20 april tot 15 november.

  • De tijdelijke tentoonstelling in Zonnebeke vormt het instappunt en geeft een algemene inleiding. Daarnaast wordt uitgebreid ingegaan op Legergroep Vlaanderen en de rol van de Belgen in het eindoffensief.
  • In Heuvelland staat de strijd om de Kemmelberg centraal, met als hoogtepunten het Duits Lenteoffensief en de eerste inzet van Amerikaanse troepen in Vlaanderen.
  • In Waregem wordt dieper ingegaan op de laatste dagen van de oorlog waarbij de Amerikanen een cruciale rol spelen tijdens de bevrijding van Waregem en het Leie-Schelde offensief.

De drie complementaire tentoonstellingen vormen samen één toeristisch parcours waarbij ook de littekens in het landschap en de talrijke herdenkingsplaatsen belicht worden.

 

Gemeenteplein 2
8790
Waregem
056 62 12 37
Nu gesloten
08:30 - 12:00
Alles weergeven
Created at: 26/03/2018