Besmetting ziekte van Newcastle bij pluimvee

Zie ook: hou Newcastle-virus uit je kippenhok

 

[UPDATE 20 AUGUSTUS]

Het Voedselagentschap heeft de voorbije dagen de zone rond Waregem opgeheven die werd afgebakend rond besmettingen met de ziekte van Newcastle.

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

[UPDATE 8 AUGUSTUS]

Op woensdag 8 augustus wordt de 10 km-zone rond Zulte opgeheven. Die dag worden ook de zones van Waregem aangepast:

De 3 km-zone versmelt hier met de 10 km-zone. In deze aangepaste 10 km-zone worden tegelijk de maatregelen voor hobbyhouders versoepeld:

  • Het verplaatsen van andere vogels dan pluimvee is niet langer aan beperkingen onderworpen.
  • Het verzamelen van andere vogels dan pluimvee is opnieuw toegestaan. Hierdoor kunnen sportduiven in deze zone deelnemen aan wedstrijdvluchten en zijn onder meer tentoonstellingen, prijskampen en verkopen met andere vogels dan pluimvee weer mogelijk.

Klik hier voor het volledige persbericht.

[UPDATE 18 JULI]

Er is op 17 juli een besmetting met de ziekte van Newcastle vastgesteld op een professionele pluimveehouderij in Waregem. Het FAVV verklaarde dit bedrijf tot haard. Rond deze haard zijn een beschermingsgebied met een straal van 3 km en een toezichtsgebied met een straal van 10 km afgebakend.

De maatregelen in deze zones zijn momenteel dezelfde:

  • een verbod voor het verplaatsen van alle pluimvee en broedeieren
  • Wedstrijdduiven en andere in gevangenschap gehouden vogels mogen de toezichtszone niet verlaten
  • Alle professionele pluimveehouders in deze zones moeten een bedrijfsinventaris overmaken aan het Voedselagentschap
  • Alle verzamelingen van pluimvee en vogels in de zones zijn verboden. Dit betekent dus dat vinkenzettingen of andere activiteiten waar pluimvee of duiven verzameld worden, niet kunnen doorgaan.

De maatregelen gelden tot minstens 7 augustus 2018.

Tot 500 meter ver = ophokken, afschermen, vaccineren en inventaris

Bovendien moet in een straal van 500 m rond de besmetting alle pluimvee, zowel van hobbyhouders als op professionele bedrijven, opgehokt/afgeschermd en gevaccineerd worden. Elke hobbyhouder moet ook een inventaris van zijn pluimvee maken en een vaccinatiebewijs indienen bij het stadsbestuur. Alle bewoners binnen deze straal kregen hiervoor een brief in de bus. Ook buiten deze straal wordt vaccinatie aangeraden.

Meer informatie

 


[ORIGINEEL BERICHT 8 JULI]

Er is op 7 juli een besmetting met de ziekte van Newcastle vastgesteld op een professionele pluimveehouderij in Zulte.

Het FAVV heeft dit bedrijf tot haard verklaard. Rond deze haard zijn een beschermingsgebied met een straal van 3 km en een toezichtsgebied met een straal van 10 km afgebakend. Een deel van stad Waregem valt in het beschermingsgebied, het grootste deel van Waregem val binnen het toezichtsgebied.

De maatregelen in de 3 km-zone en de 10-km zone zijn momenteel dezelfde. In de 3 en de 10 km-zone is een verbod van kracht voor het verplaatsen van alle pluimvee en broedeieren. Wedstrijdduiven en andere in gevangenschap gehouden vogels mogen de toezichtszone niet verlaten. Alle professionele pluimveehouders in deze zones moeten een bedrijfsinventaris overmaken aan het Voedselagentschap. In deze zones zijn alle verzamelingen van pluimvee en vogels verboden. Dit betekent dus dat vinkenzettingen of andere activiteiten waar pluimvee of duiven verzameld worden, niet kunnen doorgaan. De maatregelen zijn van toepassing tot minstens 28 juli 2018.

De mens is niet gevoelig aan deze ziekte. De consumptie van eieren of vlees van pluimvee houdt dan ook geen enkel risico in.

Gemeenteplein 2
8790
Waregem
056 62 12 80
Nu open
Meer
Alles weergeven
Created at: 09/07/2018