Extra waakzaamheid omwille van aanhoudende droogte

Gepubliceerd op Dinsdag 02 augustus 2022

Door de aanhoudende warmte en droogte roepen we op om extra waakzaam te zijn voor branden.

NoodweerBenelux waarschuwt voor grote droogte in de regio. Daarom vragen we om extra voorzichtig te zijn met (open) vuur en barbecue. Het gevaar op brand is door de droogte + warmte immers groot.

Er geldt in West-Vlaanderen reeds code oranje. Dit betekent dat er een hoog risico is op brand, vooral in natuur- en bosgebieden. Deze code oranje voor droogte is zeker terecht en daarom vragen wij extra aandacht. Dat geldt natuurlijk thuis, maar nog meer in publieke ruimtes en natuurgebieden.

Kurkdroge grond

Het neerslagtekort staat op dit moment voor de streek tussen 100 en 150 mm en zal de komende 10 dagen nog verder stijgen. Door deze droge omstandigheden is de kans op een natuurbrand veel hoger dan normaal.

Extra waakzaam

Kleine brandjes in een bos of op een weide kunnen al snel uit de hand lopen. Het vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken. In tijden van droogte zijn bezoekers zeker meer dan welkom om een bezoek te brengen aan de natuur maar we vragen om extra waakzaam te zijn met bepaalde zaken.

Rook niet en wees voorzichtig met afval

We vragen om zoveel mogelijk niet te roken. Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voordat je hem weggooit. Let ook op of er een rookverbod geldt.
Daarnaast is het belangrijk dat je geen afval achterlaat. Stukjes glas bijvoorbeeld kunnen door de zon heel snel brand veroorzaken.
Verder mag je in natuurgebieden geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool en briketten.

Droogte Waregem
Het droogteprofiel tot een diepte van 100cm is hoog tot extreem voor de omgeving.

Parkeren

Het is ook best zoveel mogelijk de auto op vaste plaatsen te parkeren. De katalysator van een auto kan namelijk erg warm worden. Als deze in aanraking komt met droog gras, kan dit ook brand veroorzaken.

Snel reageren is de boodschap

Ga zo snel mogelijk weg van een brand, indien mogelijk naar de openbare weg. Loop niet voor de brand uit of de richting waarin de brand zich verspreidt.

Bel 112

Bij vermoedens van natuurbrand bel je best zo snel mogelijk 112. Geef hierbij de locatie zo precies mogelijk door. Indien je dit zelf niet weet, geef de meldkamer dan toestemming om de precieze locatie van jouw smartphone te traceren.