Nieuwe afvalzakken sinds 1 september 2020

Gepubliceerd op woensdag 05 augustus 2020
nieuwerestafvalzak

Sinds 1 september verscheen een nieuwe restafvalzak in het straatbeeld. De witte zakken worden vervangen door grijze exemplaren die grotendeels vervaardigd zijn uit gerecycleerd plastiek. Witte zakken gebruiken kan nog tot en met 30 november 2020, omruilen kan tot eind december.

Kostprijs

De prijs die jij in de winkel betaalt voor de afvalzakken dient om de verwerking van het afval te bekostigen. Hierachter schuilt het principe dat de vervuiler betaalt. Op die manier worden inwoners gesensibiliseerd om goed te sorteren en afval te beperken. De meerkost voor de inwoners wordt trouwens wel gecompenseerd door het invoeren van de goedkopere folie- en P+MD-zakken. Daarin kan je sinds juli 2018 folies en zachte plastics (P+) kwijt.

Een kleine afvalzak heeft een volume van 40 liter en kost 1 euro per stuk. De grote afvalzak heeft een volume van 60 liter en kost 1,7 euro per stuk. De prijs van de folie- en P+MD-zak ten slotte blijft 0,15 euro per stuk.

Besparen

Door de goedkope P+MD en foliezak correct te gebruiken, kan je heel wat afval uit je restafvalzak houden. Wil je nog meer besparen? Composteer je groente- en fruitafval. Door te composteren en goed te sorteren hou je tot 40% van je afval uit de restafvalzak.

Overgangsperiode
De oude zakken worden nog opgehaald tot 30 november 2020. Daarna worden ze niet meer meegenomen. Heb je nog oude zakken over die je voor die tijd niet meer kan opgebruiken, dan kan je ze tot eind december 2020 per zak of per pak inruilen tegen de nieuwe afvalzakken in het stadhuis of de deelgemeentehuizen. De meerprijs voor de nieuwe afvalzakken betaal je er dan ter plaatse bij.

Recycle app

De ophaalrondes aan huis voor zowel restafval als P+MD, foliezak en papier en karton blijven dit jaar onveranderd. Raadpleeg de afvalkalender voor jouw straat op www.imog.be/afval-inzamelen/ophaalkalender of download de Recycle app op je smartphone. Die herinnert jou aan elke ophaling en toont je de openingstijden van de recyclageparken. Een handige sorteergids legt je bovendien duidelijk uit wat je met enkele veelvoorkomende afvalsoorten moet aanvangen.