Papieren rijbewijzen blijven geldig

Gepubliceerd op woensdag 10 augustus 2022
klassiek papieren rijbewijs en nieuw rijbewijs bankkaartmodel

Soms verschijnen berichten in de media over (de geldigheid van) rijbewijzen. Wie nog een klassiek papieren rijbewijs heeft, moet zich geen zorgen maken. Ze zijn zonder einddatum en blijven nog geldig tot uiterlijk 2033. Voor wie reeds een plastic bankkaartmodel als rijbewijs heeft, is dat anders. Vanaf 2023 vervallen immers de eerste exemplaren die in Waregem werden uitgereikt.

Het klassieke papieren rijbewijs

Deze rijbewijzen zijn nog steeds helemaal geldig. Er staat geen einddatum op, je riskeert dus geen boete als de politie je rijbewijs controleert.

Ten laatste tegen 2033 moeten alle EU-landen (dus ook België) er wel voor zorgen dat alle papieren rijbewijzen zijn omgewisseld naar een bankkaartmodel. Momenteel is er voor België nog geen timing om die omwisseling te starten. Vrijwillig omwisselen is wel altijd mogelijk.

Het plastic rijbewijs in bankkaartmodel

Deze bestaan sinds 2010 in België. In 2013 is ook Waregem gestart met het uitreiken van dergelijke rijbewijzen. Een groot verschil met de klassieke rijbewijzen is dat een bankkaartmodel maximum 10 jaar geldig is. De federale overheid werkt volop aan een herinneringssysteem zodat die rijbewijzen tijdig kunnen vernieuwd worden.

Vanaf 2023 vervallen eerste Waregemse rijbewijzen 'bankkaartmodel'
In Waregem zijn we in 2013 gestart met het uitreiken van de bankkaartmodellen. Vanaf 2023 gaan er dus nogal wat vervallen. We willen uiteraard vermijden dat onze inwoners boetes of andere problemen riskeren.
Kreeg jij na 2010 een plastic rijbewijs in Waregem of een andere gemeente? Kijk het zeker eens na en zet het tijdig in jouw agenda!