Potjebuur en het Suikerfeest: één groot lekker feest voor iedereen

jul
08

Op Potjebuur brengen we allen een lekker hapje naar iemand uit de buurt.

Tijdens de ramadan (*zie onderaan) brengen moslims een maaltijd naar hun buren en ook op het Suikerfeest zelf, waarmee de ramadan afsluit, worden er kwistig lekkernijen uitgedeeld!
‘Potjebuur’ is de symbolische uitbreiding van dit gebruik naar de gehele bevolking.

Ook in Waregem willen wij dit gebruik integreren!

Verras je buur op vrijdag 8 juli met een potje verse soep, een kommetje spaghetti, zelfgemaakte confituur, een eigen gebakje, …  Zo eenvoudig is het om een deugddoend signaal te geven aan alle culturen en bevolkingsgroepen in ons land. Eten delen schept immers altijd een band!

Overigens is met een potje eten de straat oplopen ook hier een oud gebruik: Vroeger gingen de mensen naar een zieke of oude buur of naar een vrouw die pas bevallen was met een potje soep of klaargemaakt eten …  maar dat is een beetje vergeten geraakt.

Doe je mee? Vergeet je niet te registreren!

Nieuw dit jaar is dat je ook kan meedoen aan de wedstrijd 'Wat wordt het potjebuurgerecht 2016' waarbij de winnaar samen met de Flemish Foodies zijn gerecht mag bereiden - Lees meer op www.potjebuur.be

 

(*) De Ramadan begint dit jaar op 6 juni. Dit houdt in dat moslims een maand lang tussen dageraad en zonsondergang onderandere niet eten en drinken.
Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest. Dan worden veel zoete lekkernijen gegeten en uitgedeeld aan familie, buren en vrienden.

Het geven van een maaltijd aan iemand uit de buurt is een voorschrift dat oorspronkelijk tot doel had de armen te helpen. Maar iedere moslim, waar ook ter wereld, leeft dit voorschrift na ongeacht of hij/zij arme of rijke buren heeft. Het Suikerfeest duurt 3dagen.

Created at: 07/06/2016