Veiliger fietsen door drie fietsstraten

Sinds eind vorige week zijn er in Waregem drie fietsstraten in de Groene Wandeling/Tjollensstraat, de Keerstraat en de Hippodroomstraat. In deze straten rijden immers nogal wat fietsers van en naar het werk, de school, handelszaken… Voor het gemotoriseerd betekent het dat ze er maximum 30 km per uur mogen rijden en vooral dat ze de fietsers niet mogen inhalen. Dit initiatief betekent een flinke veiligheidsboost voor heel wat fietsers in onze stad.

Een gerichte keuze

De drie straten zijn niet willekeurig gekozen. Fietsstraten zijn vooral nuttig op plaatselijke routes waar er van nature veel fietsverkeer is. In de Groene Wandeling en de Tjollensstraat rijden elke ochtendspits ongeveer 500 fietsers richting stadscentrum. De Keerstraat is de sowieso drukke verbinding tussen het fietspad op de oude spoorwegbedding en de scholen op het Gaverke.

De Hippodroomstraat is dan weer een geliefkoosd traject voor heel wat fietsers richting centrum(scholen). Op het kruispunt met de Damweg staat er in de spitsuren een politieagent en een gemachtigd opzichter om de Zuiderlaan veilig over te steken.

Voorrang voor de fietser

Het belangrijkste verschil tussen een fietsstraat en een zone 30 is dat voertuigen de fietsers niet mogen inhalen in een fietsstraat. Fietsers mogen in de drie fietsstraten ook de helft van de rijweg gebruiken.

In een fietsstraat is de auto echt te gast. Daarom zijn het bij voorkeur straten zonder sluipverkeer en met maximum 2000 passerende voertuigen per dag. Want bestuurders hebben anders de neiging om de fietsers toch voorbij te steken of er ontstaan files achter de fietsers.

Gemeenteplein 2
8790
Waregem
056 62 12 76
Nu gesloten
08:30 - 12:00
Alles weergeven
Created at: 14/11/2017