Zuid-West Vlaamse gemeenten zetten hun schouders onder European Disabililty Card

Gepubliceerd op Dinsdag 06 december 2022

De European Disability Card bestaat 7 jaar en werd de voorbije jaren in almaar meer Belgische gemeenten en steden erkend. De Zuid-West-Vlaamse gemeenten willen aan de vooravond van de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking (3 december) een versnelling hoger schakelen en zetten samen hun schouders onder de EDC: ze willen de kaart én het aanbod bekender maken.

 

European Disability Card

Wat is een EDC?

Elke persoon met een handicap kan – gratis – een European Disability Card aanvragen. Zo kunnen personen met een zichtbare beperking, maar ook met een niet-zichtbare beperking zich identificeren als persoon met een handicap. De persoon in kwestie moet wel erkend zijn door een van de vijf instellingen die werken rond het integratiebeleid van personen met een handicap. Dat zijn de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, het VAPH, AViQ, Dienst Phare en DSL.

Bovendien moet die EDC de personen met een beperking ertoe aanzetten om deel te nemen aan het cultuur-, sport- en vrijetijdsaanbod. Van de aanbieders krijgen houders van een EDC namelijk een aantal voordelen. Zo’n kaart is wel persoonlijk en moet je bij je hebben om te kunnen genieten van voordelen.

Toegankelijkheid

De voorbije jaren erkenden steeds meer steden en gemeenten in ons land de European Disability Card. Ook in Zuid-West-Vlaanderen. Nu willen wij samen met 13 andere lokale besturen in de regio de EDC bekender maken.  Op de nieuwe pagina over toegankelijkheid kan je alle voordelen van de EDC in onze stad raadplegen.

Stickers om voordelen kenbaar te maken

Een eigenaar van een European Disability Card weet niet altijd waar zijn kaart geldig is. Daarom kleven aanbieders van voordelen een speciale sticker op een zichtbare plaats. Twijfelt een eigenaar, dan kan die vaak op de website of de flyer van het bestuur of de organisatie de vermelding van de EDC zien.

Meer info vind je ook op https://www.welzijn13.be/EDC.