Affiliatie met het Departement Artillerie

Geschiedenis

In 1961 lanceerde de legeroverheid een campagne om peterschapsbanden aan te knopen tussen Belgische steden en de in Duitsland gekazerneerde bataljons. Na mislukte pogingen om een vriendschapsband aan te knopen met Etterbeek en Aalst kwam het 6A - dat toen gekazerneerd was in Soest -  in Waregem terecht.

In juli 1966 nam majoor Goussaert - na een klasvergadering met toenmalig schepen Arthur Vanhauwere en gewezen VTI-directeur E.H. J. Vervaeke - persoonlijk officieus contact om het Waregemse gemeentebestuur. Op 15 september van hetzelfde jaar besliste de gemeenteraad : ‘met eenparige beslissing van de gemeenteraad om het peterschap te aanvaarden.'

Op 24 juni 1967 vond dan uiteindelijk de officiële affiliatieplechtigheid in Waregem plaats.

De vriendschapsbanden tussen Waregem en 6A hebben sindsdien een wel omlijnd karakter gehad. Waregem heeft van bij het begin zeer goed aangevoeld dat de Belgen in Duitsland behoefte hadden aan een stukje Vlaamse gezelligheid en geborgenheid. Sedert het begin van het peterschap zijn wederzijdse bezoeken uitgegroeid tot hechte, familiale vriendschapsbanden.

Vele Waregemnaars zijn op bezoek geweest in het 6A in Soest. SV Waregem, Racing Waregem, de vendeliers van KLJ, de Waregemse Harmonie, de Zingende Sterren, het VTI, Kunst en Eendracht, KSA, Chiro, Milac, Ons Tehuis, Zonneburcht en heel wat Waregemse inwoners zijn destijds naar Soest afgezakt. Ook de jaarlijkse regimentsfeesten en de 11-novembervieringen in Waregem zijn steeds gelegenheden geweest om elkaar beter te leren kennen.

De integratie van het 6A in de Artillerieschool te Brasschaat in 1994 heeft deze banden niet kunnen verbreken. Alhoewel er geen sprake meer is van een ‘verre en langdurige verwijdering van het vaderland' blijft er een behoefte aan contacten om de band leger-natie niet te verliezen.

Het stadsbestuur en een Comité 6A behartigt de belangen van het peterschap.

De regering aanvaardde op 12 mei 2000 het strategisch plan voor de modernisering van het leger voor de jaren 2000 tot 2015. Daarin staat vermeld dat op 01 oktober 2002 het 6-de regiment Artillerie ontbonden wordt.

De gemeenteraad van 14 maart 2002 heeft beslist om het peterschap te aanvaarden van de Artillerieschool in Brasschaat - de traditiedrager van het 6A.

De stopzetting van de affiliatie met het 6A en de aanvaarding van het peterschap over de Artillerieschool 6A wordt een feit op vrijdag 24 mei 2002 tijdens de militaire taptoe op het Regenboogstadion te Waregem.

Intussen werden verdere hervormingen doorgevoerd bij Defensie. De Artillerieschool in Brasschaat werd Departement Artillerie dat op zijn beurt ook traditiedrager werd van het 6A en de verbroedering verder onderhield met Waregem.

Een verdere hervorming binnen Defensie bracht alles wat artillerie in het Belgisch leger betreft onder één koepel: Bataljon Artillerie. De stad Lier kreeg het peterschap toegewezen. De vroegere petersteden en garnizoensteden Brasschaat, Nieuwpoort, Diksmuide en Waregem werden bedacht met 'bevoorrechte relaties'.

Vriendenkring

Jaarlijks komt een delegatie van het departement Artillerie naar Waregem ter gelegenheid van Waregem Koerse en van de herdenking van de Wapenstilstand op 11 november. De commandant van het departement Artillerie of zijn vertegenwoordiger is ook steeds aanwezig in Waregem tijdens vaderlandse plechtigheden.

Het 6A-comité organiseert op zijn beurt verbroederingsactiviteiten met de oud-gedienden van het 6A en met de kazerne in Brasschaat. Waregemnaars krijgen de kans om deel te nemen aan een etappe van de Vierdaagse van de Ijzer en voor de Waregemse scholen organiseert het Bataljon Artillerie een sport- en spelmarathon.

Ook is er een vriendenkring opgericht waarvan de leden de kans krijgen om deel te nemen aan activiteiten en uitstappen. Het Bataljon Artillerie heeft na al die jaren een intense relatie opgebouwd met de school Zonneburcht. Elk jaar kunnen een 50-tal kinderen een week logeren in Brasschaat. Ze leren er alle facetten van het soldatenleven kennen.

Interesse? 

Geïnteresseerden om deel te nemen aan de activiteiten of om aan te sluiten bij de vriendenkring kunnen contact opnemen met:

Rik Steeland, Gemeenteplein 2 te Waregem
tel.: 056 62 12 11
e-mail: rik.steeland@waregem.be

of met één van de leden van het 6A-comité:

Hervé Debouver, Luc Bekaert, Paul Kindt, Jules Dhulster, Dirk Dhondt & Schepen Jo Neirynck.