Regenboogstadion

Regenboogstadion in Waregem

Het Regenboogstadion is vandaag de thuishaven van voetbalploeg SV Zulte Waregem. Het stadion is eigendom van de stad en wordt door Essevee in erfpacht gebruikt. De huidige capaciteit bedraagt 12 414 plaatsen (9704 zitplaatsen en 2710 staanplaatsen).

Historiek van het Regenboogstadion

Het gemeentebestuur van Waregem startte in 1952 met de aankoop van de gronden, het uitgraven van de stadionvijvers en de aanleg van het stadion. In 1957 stelde Waregem zich kandidaat voor het Wereldkampioenschap Wielrennen op de weg. Rik Van Steenbergen reed als eerste via de aangelegde brug het stadion binnen en kon de regenboogtrui aantrekken. Aan deze memorabele Wereldkampioenschappen dankt het stadion zijn naam.

Vóór het bestaan van de nieuwe fusieclub SV Zulte Waregem, was het stadion de thuisbasis van KSV Waregem. Deze voetbalploeg was in 1946 ontstaan uit het samenbrengen van de ploegen Waregem Sportief en Red Star Waregem. De ploeg speelde in 4de klasse in het kleine stadion aan het Leeuwke. In 1954 werd de promotie naar 3de klasse afgedwongen met kleppers als Gerard Rigolle en Jimmy Coorevits. In 1962 klom SV op naar 2de klasse en in 1966 naar 1ste klasse onder leiding van het gouden trio Paul Ghistelinck, Frans Damman en Julot Bettens. 28 seizoenen lang speelde SV in 1ste klasse, waarbij de Belgische Beker werd gewonnen en vijf maal Europees werd gespeeld.

In de gloriedagen van Essevee kon het Regenboogstadion meer dan 20.000 mensen herbergen en werden er verschillende Europese clubs ontvangen.

Op het einde van het seizoen 1998-1999 degradeerde de club uit 2de klasse en zakte nog een reeks na een sanctie van de Voetbalbond. KSV Waregem speelde zijn laatste wedstrijd in 4de klasse op 6 mei 2001 in Templeuve.

Er werd in 2001 een overeenkomst getekend met Zulte VV. In het seizoen 2001-2002 werd SV Zulte Waregem meteen kampioen in 3de klasse en promoveerde naar 2de klasse. In 2005 kon SV Zulte Waregem naar eerste klasse, waar de ploeg weer een vaste waarde geworden is en ondertussen al twee keer de Beker van België won, vice-kampioen werd en enkele keren Europees voetbal speelde.

Het Regenboogstadion wordt sinds 2015 in verschillende fasen omgebouwd tot een multifunctioneel stadion. Daarvoor verdwenen de atletiekpiste in het stadion, terwijl ook de stedelijke camping naast het stadion zijn deuren sloot.

  • Fase 1 (voltooid):  koptribune kant Zuiderlaan, familietribune + bezoekersvak
  • Fase 2 (voltooid): koptribune kant Meersstraat, sfeertribune
  • Fase 3 (voltooid): Zuidercorner of hoektribune aan hoofdingang met fanshop, ticketing, bistro en outside seats/loges.

Bedoeling is dat het Regenboogstadion binnen enkele jaren volledig dichtgebouwd is tot een moderne en multifunctionele voetbaltempel.

 

 

 

terug