L'Equino vzw (organisatiecomité)

Holstraat
8790 Waregem
België

L'Equino vzw (organisatiecomité)

L'Equino vzw (organisatiecomité)

Bekijk op Google Maps

Gaverbeekhippodroom Holstraat en Park Casier te Nokere

L'Equino werd in 1996 opgericht door een team jonge enthousiaste mensen die hun eigen wedstrijd op poten wilden zetten. Een schitterend initiatief dat door de jaren heen is uitgegroeid tot een wedstrijd van formaat op nationaal niveau.

Als eerste discipline van de eventing is er het dressuur onderdeel. Hier rijden ruiter en paard verschillende figuren in een afgezette ring van 20x40 of 20x60 voor de hogere reeksen. Deze proef wordt beoordeeld door een officiële wedstrijdjury die punten geeft op de verschillende figuren die de combinatie rijdt. Tegelijk wordt er ook gelet op de bewegingen en regelmaat van het paard en op de houding en de zit van de ruiter. In dit onderdeel toont de ruiter dat hij zijn paard voldoende in de hand heeft. Dressuur bepaalt al voor een groot deel hoe het eindklassement van de wedstrijd eruit zal zien, maar er is meer...

Als tweede onderdeel is er het jumping parcours, een discipline die bij de meeste mensen alom bekend is. Ruiter en paard moeten hierbij een springparcours afleggen dat uit verschillende losse hindernissen bestaat. Het is de bedoeling om dit parcours foutloos af te leggen binnen een bepaalde tijd. Je bent foutloos als je binnen deze tijd blijft en als alle balken op de hindernissen blijven liggen, een opdracht waar niet iedereen in slaagt.
Als derde en laatste onderdeel is er de cross-country die wordt gereden in de natuur. Bij ons vindt dit onderdeel plaats in het Kasteeldomein van Baron Casier te Nokere. De combinatie van ruiter en paard moet er ook binnen een bepaalde tijd een springparcours afleggen dat bestaat uit natuurhindernissen. Boomstammen, hagen, hekkens, watersprongen,... Kortom: een heuse uitdaging!
De prestaties van de drie verschillende disciplines worden op het einde van het weekend samengeteld en wie doorheen de wedstrijd het minste aantal strafpunten verzamelde wordt de winnaar van zijn reeks.