Steunmaatregelen energie

Gepubliceerd op Maandag 05 september 2022

De energierekening ziet er bij elk huishouden anders uit. Dat hangt niet alleen van het soort verwarmingsbron af (gas, elektriciteit, stookolie …), maar ook van het leveringscontract. De overheid heeft hiervoor enkele steunmaatregelen. Op de website van het Verwarmingsfonds vind je de tool ‘Vraag het aan Mina’. Die helpt je in een aantal vragen verder om de juiste steunmaatregelen te vinden.

Aanpassing verwarmingstoelage

Het Sociaal Verwarmingsfonds geeft zelf ook toelagen voor energie, specifiek voor gebruikers van huisbrandolie of propaangas die zich in een meer kwetsbare situatie bevinden (personen met recht op verhoogde tegemoetkoming, met een laag inkomen of in schuldbemiddeling).

De bedragen van deze verwarmingstoelage zijn onlangs verhoogd. De maximumtoelage is nu 36 cent per aangekochte liter (in plaats van 20 cent), afhankelijk van jouw specifieke aankoopprijs. De maximumhoeveelheid waarvoor je een toelage kan krijgen is nu 2 000 liter per jaar (in plaats van 1 500). Voor huisbrandolie of lamppetroleum (type c) aangekocht aan de pomp in kleine hoeveelheden is de forfaitaire toelage nu 456 euro per jaar (in plaats van 210 euro). De verwarmingstoelage vraag je aan in het welzijnshuis.

Verwarmingstoelage | Welzijnshuis (waregem.be)

Stookoliepremie

De regering voorziet ook een stookoliepremie voor elke gebruiker van stookolie en/of propaangas – in bulk. Deze premie van 225 euro vraag je aan via de website van de FOD economie. Hieraan zijn geen inkomensvoorwaarden gekoppeld. Deze premie kan je trouwens combineren met de verwarmingstoelage.  Heb je hulp nodig om je stookoliecheque aan te vragen, dan kan je daarvoor terecht in het welzijnshuis.

Stookoliecheque: hoe krijg ik de toelage van 225 euro? - FOD Economie (bericht) (fgov.be)

Steunmaatregelen energie
Steunmaatregelen energie