Openbare onderzoeken

Omgevingsvergunningen

Alle omgevingsvergunningen die worden onderworpen aan een openbaar onderzoek van dertig dagen vind je hier terug.

Via het inzageloket kan het volledige dossier bovendien ingekeken worden van thuis uit.

Ruimtelijke uitvoeringsplannen - ruimtelijke beleidsplannen

Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen

Momenteel liggen er geen dossiers ter inzage. 

Provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen

  • PRUP Kauwenhoek

Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan of PRUP Kauwenhoek is voorlopig vastgesteld door de provincieraad in zitting van 20 juni 2024. Het PRUP ligt ter inzage van 15 oktober 2024 tot en met 16 december 2024 op het provinciehuis Boeverbos, dienst Ruimtelijke Planning, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries, elke werkdag tijdens de openingsuren en op het stadhuis van Waregem, elke dag tijdens de openingsuren. Het PRUP is ook te raadplegen op www.west-vlaanderen.be/rupKauwenhoek

Tijdens het openbaar onderzoek kunt u een bezwaar of reactie indienen, uiterlijk tot 16 december 2024. Deze moeten gericht worden aan de voorzitter van de Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening van de Provincie West-Vlaanderen op één van de volgende manieren:

De adviezen, bezwaren en opmerkingen uit dit openbaar onderzoek, worden behandeld door de Provinciale commissie voor ruimtelijke ordening (PROCORO). Op basis van de adviezen, bezwaren en opmerkingen zal het plan al dan niet worden bijgestuurd en aan de provincieraad worden voorgelegd voor definitieve vaststelling. Na de definitieve vaststelling heeft de Vlaamse Regering de mogelijkheid om het plan alsnog te schorsen.

  • PRUP Fietssnelweg Kortrijk - Harelbeke - Waregem

Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan of PRUP Fietssnelweg Kortrijk - Harelbeke - Waregem is voorlopig vastgesteld door de provincieraad in zitting van 20 juni 2024. Het PRUP ligt ter inzage van 9 september 2024 tot en met 8 november 2024 op het provinciehuis Boeverbos, dienst Ruimtelijke Planning, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries, elke werkdag tijdens de openingsuren en op het stadhuis van Kortrijk, Harelbeke en Waregem, elke dag tijdens de openingsuren. Het PRUP is ook te raadplegen op www.west-vlaanderen.be/F7KortrijkHarelbekeWaregem

Tijdens het openbaar onderzoek kunt u een bezwaar of reactie indienen, uiterlijk tot 8 november 2024. Deze moeten gericht worden aan de voorzitter van de Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening van de Provincie West-Vlaanderen op één van de volgende manieren:

De adviezen, bezwaren en opmerkingen uit dit openbaar onderzoek, worden behandeld door de Provinciale commissie voor ruimtelijke ordening (PROCORO). Op basis van de adviezen, bezwaren en opmerkingen zal het plan al dan niet worden bijgestuurd en aan de provincieraad worden voorgelegd voor definitieve vaststelling. Na de definitieve vaststelling heeft de Vlaamse Regering de mogelijkheid om het plan alsnog te schorsen.

Beleidsplan Ruimte West-Vlaanderen 

Het ontwerp van het Beleidsplan Ruimte West-Vlaanderen werd door de provincieraad voorlopig vastgesteld op 20/06/2024. Het openbaar onderzoek zal gebeuren in het voorjaar 2025.

De documenten en de procesinformatie zijn nu reeds digitaal raadpleegbaar op: https://www.west-vlaanderen.be/beleidsplanruimte 

Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen - inspraakperiode Beleidsdomein Omgeving van de Vlaamse overheid

Het departement Omgeving van de Vlaamse overheid heeft een portaal opgesteld die informatie samenbrengt over de lopende inspraakperiodes van:

  •  gewestelijke plannen en projecten over omgevingsthema’s (namelijk ruimtelijke ordening, leefmilieu, natuur, klimaat, energie, wonen of onroerend erfgoed, water, ruilverkaveling en landinrichting)
  •  voorstellen van wijzigingen aan VLAREM (of het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning)
  • niet-Vlaamse procedures: dit zijn plannen of projecten van andere overheden, die invloed kunnen hebben op uw gemeente en die werden overgemaakt in het kader van grens- of gewestoverschrijdende inspraak:
    • het Waals of Brussels Hoofdstedelijk gewest
    •  de federale overheid
    • een buurland

De informatie die betrekking heeft op het grondgebied van Waregem kan u raadplegen via deze pagina.

Milieueffectenrapportages 

Een milieueffectrapportage (MER) is een juridisch-administratieve procedure waarbij, voordat een activiteit of ingreep (projecten, beleidsvoornemens zoals plannen en programma's) plaatsvindt, de milieugevolgen ervan op een wetenschappelijk verantwoorde manier worden bestudeerd, besproken en geëvalueerd.

Het doel van een MER is de voor het milieu schadelijke activiteiten (plannen en projecten) zo vroeg mogelijk in de besluitvorming op te sporen en bij te sturen. Het principe is eigenlijk eenvoudig: eerst denken en dan doen. Zo laat de milieueffectrapportage toe een preventief milieubeleid te voeren.

Via de MER-databank kan je alle lopende plan- en project-MER's en ontheffingen opzoeken die plaatsvinden in Waregem of in de provincie West-Vlaanderen.

Opmerkingen kunnen ingediend worden via onderstaande kanalen: 

Lopende dossiers: 

Andere