Werken

Werken en contracten

Als je gaat werken, kan dat op verschillende manieren en met verschillende contracten.

  • Voltijds werken of deeltijds
  • Werken met een arbeidsovereenkomst  voor bedienden of arbeiders, als zelfstandige, als freelancer...
  • Sommigen houden van afwisseling, en kiezen voor uitzendarbeid of andere vormen van 'flexwerk'
  • Wie nog studeert, kan werken als jobstudent. Als geld minder belangrijk is dan de ervaring, dan kan je als vrijwilliger werken.

Als je werkt, is een contract absoluut noodzakelijk. Dat kan een tijdelijk contract zijn (een contract van bepaalde duur) of een vast contract (contract van onbepaalde duur). Meestal moet je als beginner eerst een proeftijd doorlopen.

Wie als vreemdeling in België wil werken, heeft een arbeidskaart nodig. Indien dit op zelfstandige basis is, is een beroepskaart nodig.

Meer informatie

Meer informatie over werk vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg http://www.werk.belgie.be. Je kan er brochures downloaden of bestellen. Belangrijke woorden over arbeid en werkgelegenheid worden er uitgelegd.

Ook op de websites van de vakbonden kan je heel wat nuttige informatie vinden: ABVV, ACV en ACLVB. Je vindt er eveneens een heleboel informatie en je kan er brochures downloaden of bestellen.

Wie vragen heeft over de wettelijke kanten van arbeid, kan terecht bij de FOD www.werk.belgie.be, ook ministerie genoemd van Tewerkstelling en Arbeid of de vakbond.