Alle speelpleinen worden rookvrij

Gepubliceerd op Dinsdag 04 juni 2019
Logo Generatie Rookvrij

Waregem gaat vanaf deze zomer voor rookvrije speelpleinen. Een gezonde omgeving voor kinderen vindt Waregem belangrijk. In het kader van Generatie Rookvrij wil onze stad daarom de speeltuintjes rookvrij maken. Op elk speelterrein komt er een bord “Hier speel ik rookvrij”. Er wordt aan rokers gevraagd om op deze kindvriendelijke plaatsen niet meer te roken of enkel verderop uit het zicht.

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Confronterend, niet? Daarom steunt Waregem Generatie Rookvrij en zijn we pilootstad geworden binnen het project. Generatie Rookvrij wil een brede beweging opstarten met mensen en organisaties die ijveren voor een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Een samenleving waarin we kinderen en jongeren beschermen tegen de verleiding om te beginnen roken en verslaafd te geraken. Het doel? Een eerste rookvrije generatie creëren. Want kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien.

Waarom?

Kinderen en jongeren spiegelen zich aan hun voorbeelden. Ze kopiëren gedrag. Als kinderen of jongeren (jong)volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving. Daarom wil Generatie Rookvrij zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Zo wordt rookvrij de nieuwe norm. Dat maakt hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Het is een strategie die er mee voor zorgt dat kinderen en jongeren van de sigaret afblijven.

De gezondheidsschade door passief roken, is veel groter in binnenruimtes dan in de buitenlucht. Toch mogen we ook het effect van sigarettenrook in de buitenlucht niet onderschatten. Wanneer kinderen of jongeren zich op een korte afstand van een brandende sigaret bevinden kan dit hun gezondheid schaden.

Rookvrije omgevingen zijn plaatsen waar kinderen en jongeren zich veilig en gezond kunnen amuseren: weg met de vieze rook, weg ook met het risico op brandwonden of peuken die door kinderen worden opgepakt en in de mond gestopt. Vrienden ontmoeten, samen ravotten en sporten is veel fijner in een rookvrije omgeving.

Daarom!

Daarom maakt Waregem de speelterreinen en speeltuinen rookvrij en zijn alle scholen in de stad bij wet rookvrij. Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien.

De stad vraagt aan de rokers om alle kinderen rookvrij te laten spelen. Dit kunnen ze doen door niet zelf te roken op plekken die voortaan rookvrij zijn. Mensen die er wel nog roken, kunnen er ook op een vriendelijke manier aangesproken worden.

Alvast onze dank voor uw medewerking! Samen dragen we bij aan een rookvrije generatie, waarin alle kinderen rookvrij kunnen opgroeien en geen enkel kind nog begint met roken.

Interesse in de folder? Klik hier!

Banner Generatie Rookvrij