Ophokplicht pluimvee particulieren

Gepubliceerd op Maandag 16 november 2020

Update 6 april 2021

De ophokplicht van pluimvee werd op 6 april 2021 opgegeven.

Er is wel nog steeds een restrisico, daarom blijft het voorlopig verplicht binnen of onder netten te voederen

Update 7 januari 2021

Momenteel worden nog steeds gevallen van het virus gevonden bij wilde dieren.  Daarom blijft de ophokplicht tot nader order van kracht.

meer info op de website van het voedselagentschap

bericht van november 2020

Drie wilde vogels die verbleven in een vogelopvangcentrum in Oostende werden positief getest op het virus H5N8. De besmettingen werden bevestigd door Sciensano op vrijdag 13 november.Vanaf 15 november 2020 legt Minister van Landbouw David Clarinval, op advies van het FAVV, bijkomende maatregelen op die verplicht zijn voor alle particuliere houders van pluimvee en vogels in België. Dit zijn onder meer alle mensen die in hun tuin kippen of siervogels houden, maar ook duivenmelkers.

  • Alle houders van pluimvee moeten hun dieren ophokken of afschermen (met behulp van netten). Dit geldt ook voor gezinnen die bijvoorbeeld een aantal kippen houden voor hun eieren. Op die manier wordt contact vermeden tussen hun dieren en wilde vogels die het virus zouden kunnen overdragen. De voeder- en drinkbak moeten binnen geplaatst worden of, indien dit niet mogelijk is, in de buitenren afgeschermd worden met netten.
  • Verzamelingen van pluimvee zoals openbare markten, tentoonstellingen, wedstrijden, beurzen,… zijn momenteel niet toegelaten in het kader van de coronamaatregelen. Van zodra de coronamaatregelen dergelijke evenementen opnieuw toestaan, worden striktere regels van kracht dan voordien het geval was.

Meer info: FAVV

kippenactie