Publieke raadpleging over Leie-aanpassing tussen Sint-Baafs-Vijve en Harelbeke

Gepubliceerd op Dinsdag 26 januari 2021

Op 29 januari start een publieke raadpleging over de Leie-aanpassing tussen Sint-Baafs-Vijve en Harelbeke. Ook Waregem ligt op dit traject.

Vooraleer De Vlaamse Waterweg nv kan beginnen met de aanpassingen aan de Leie, moet ze een milieueffectenrapport (MER) opmaken. In zo'n rapport staat de verwachte impact die de aanpassing zal hebben op het milieu en de omgeving. Voorafgaand aan dat MER, stelde de waterwegbeheerder een document op: een zogeheten aanmelding van de MER. In dit document vind je een beschrijving van wat er precies bestudeerd zal worden in het project-MER en de manier waarop deze studie zal uitgevoerd worden. Op dat document kan je tijdens de publieke raadpleging opmerkingen indienen.

Waarover gaat de publieke raadpleging?

Om zowel de natuur als de scheepvaart betere toekomstkansen te geven, wil De Vlaamse Waterweg nv de Leie tussen Sint-Baafs-Vijve en Harelbeke optimaliseren. Die aanpassing kadert in het grootscheepse binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen, dat een aaneengesloten vaarnetwerk tussen Antwerpen en Parijs wil creëren.

Concreet zou De Vlaamse Waterweg nv het stuk Leie een meter verdiepen en hier en daar verbreden. De oevers en het landschap legt de waterwegbeheerder natuurvriendelijker aan, zodat ze een sterkere biotoop worden voor planten en dieren.

Meer info over de geplande aanpassingen aan de Leie? In deze video wordt alles duidelijk uitgelegd.

Dien je opmerkingen in

Voor het onderzoek is lokale kennis van belang. Daarom nodigen de experts de plaatselijke bevolking uit om opmerkingen te geven. De raadpleging heeft tot doel de betrokkenen de kans te geven hun visie op de volledigheid van het geplande onderzoek naar de mogelijke effecten in het project-MER kenbaar te maken. Het is de bedoeling dat er uit de inspraak zo veel mogelijk zinvolle en bruikbare ideeën komen om het onderzoek in het project-MER te verbeteren en/of aan te vullen. De openbare raadpleging is geen openbaar onderzoek waarbij bezwaarschriften kunnen ingediend worden. Bezwaarschriften kunnen enkel ingediend worden naar aanleiding van de vergunningsaanvraag.



Wil je de gelegenheid grijpen? Dan kan je jouw opmerkingen van 29 januari t.e.m 27 februari versturen naar mer@vlaanderen.be of afgeven in de stadswinkel tegen een ontvangstbewijs.

Je kan de aanmelding omwille van de corona-maatregelen enkel digitaal raadplegen op de website van De Vlaamse Waterweg nv of op deze site (vul bij dossiernummer ‘3345’ in en druk op zoek). Je kan je adviezen ook rechtstreeks aan de initiatiefnemer bezorgen van 29 januari t.e.m. 27 februari via seineschelde@vlaamsewaterweg.be.