Waregem Koerse Feesten toegankelijker dan ooit voor tienduizenden feestvierders

Gepubliceerd op vrijdag 01 september 2023

De Waregem Koerse Feesten 2023 zitten er helaas alweer op. De stad blikt terug op een bijzonder geslaagde editie boordevol onvervalst feestplezier. Dat feestplezier werd bovendien voor iedereen zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Er sneuvelden enkele records en de feesten blonken uit in netheid en veiligheid. Bekijk zeker ook de aftermovie onderaan. 

Samengevat: WKF23 gaat de geschiedenisboeken in als een bijzonder geslaagde editie. Die louter positieve vibes achteraf zouden niet mogelijk zijn zonder de onuitputtelijke inzet van de medewerkers, veiligheidsdiensten, foorkramers en horeca-uitbaters én de feesthonger van tienduizenden dolenthousiaste bezoekers. We willen hen dan ook heel hartelijk bedanken om van onze paarden- en feeststad weer een weeklang het epicentrum van Vlaanderen te maken voor iedereen die zin had in feest en amusement.

Crowd control en druktebarometer

We kunnen stellen dat het een veilige editie was. Er waren weinig politie-interventies nodig, grote incidenten bleven gelukkig uit. Op maandag beleefden we een recordeditie van Waregem Koerse Music met de twee populairste zangeressen van Vlaanderen op het podium: Pommelien Thijs & Camille. Een topaffiche die zoals verwacht heel veel volk op de been bracht, waardoor de maximumcapaciteit van park Baron Casier even bereikt werd. Dankzij de inzet van extra personeel en een degelijke crowd control bleef dit hoogtepunt toch veilig en aangenaam voor alle toeschouwers. Bovendien kon iedereen de situatie op de voet volgen via de druktebarometer op onze website.

Herbruikbare bekers

Het waren ook nette feesten, zowel op de hippodroom als in het centrum. Hoewel de herbruikbare bekers wat organisatorische uitdagingen met zich meebrengen, staat het vast dat dit systeem de duurzaamheid en leefbaarheid van onze feestweek drastisch verhoogt. Van duurzaamheid gesproken: onze feestvierders zetten de trend van vorig jaar door en kozen opvallend vaak voor de fiets om naar de feesten te komen.

Samenwerken om feesten nog toegankelijker te maken

We zetten dit jaar ook extra in op toegankelijke feesten. We werkten tijdens de voorbereidingen nauw samen met de seniorenadviesraad, vzw Victor en Inter, het Vlaams Expertisecentrum voor Toegankelijkheid. Zo maakten we onder meer werk van een vlotte bereikbaarheid, toegankelijke toiletten, betreedbaarheid voor assistentie- of blindengeleidehonden, voldoende vuilnisbakken, duidelijke bewegwijzering, een prikkelarme foor en centraal infopunt De Stal. Inter kwam op zaterdag ook kijken hoe we de komende jaren nog kunnen groeien in toegankelijkheid en gaf enkele tips die meteen werden toegepast.

Dat groeiproces zal zich de komende jaren ongetwijfeld doorzetten, want de Waregem Koerse Feesten moeten écht een feest zijn voor iedereen.