Wespenseizoen komt eraan: wat kan je doen?

Gepubliceerd op Woensdag 17 april 2024

Bij de eerste zonnige dagen van het jaar komen ook de eerste wespen tevoorschijn! In veel gevallen is dit onschuldig, maar soms heb je een nest in je tuin en geeft dat last.

Flow wespenverdelging

Wespen verdelgen

Het gif om een nest te verdelen, wordt liefst zo weinig mogelijk gebruikt. Hangt het wespennest achteraan in jouw tuin waar er bijna niemand komt? Dan laat je het best gewoon hangen.

Heb je toch last? Dan kan de brandweer langskomen of een professionele verdelger.

Belangrijk om weten

Hou er rekening mee dat het verwijderen van een wespennest geen prioritaire opdracht van de brandweer is. Een professionele verdelger kan vaak sneller komen en is meestal ook goedkoper. De brandweer plant wespenverdelgingen steevast in op woensdagavond vanaf 17u. Dringende (brand)interventies krijgen echter altijd voorrang. 

  • Je kan een afspraak maken met de brandweer of een professionele verdelger.  
  • Bij de brandweer kost de verdelging van een wespennest standaard 72 euro.
  • Een nest die een bedreiging vormt voor de directe omgeving zoals in de nabijheid van een crèche, school, verzorgingshuis...? Dan bel je het noodnummer 112. Ook hier wordt er 72 euro voor aangerekend.

Verschil tussen wesp/bij/hoornaar

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die sowieso wél verdelgd moet worden. Ze heeft het immers gemunt op onze bijenpopulatie. Je kan deze soort herkennen aan haar opvallende gele poten en overwegend zwart lijf. Denk je deze soort te hebben gespot? Maak dan melding via vespawatch.be

Nesten van wespen, hommels en bijen zal de brandweer niet verdelgen. Bijen zijn beschermde insecten.

Meer info vind je op de website van Fluvia.  

Steekkaart wespenchart