Onmiddellijke ontruiming en sloopwerken op Sofitex-site

Gepubliceerd op Dinsdag 08 juli 2025

Via een burgemeestersbesluit laat de stad aan de curatoren van het voormalige Sofitex NV weten dat tegen uiterlijk 18 juli de meest acute sloopwerken en de ontruiming van alle brandlast, sluikstort, afval en gevaarlijke stoffen voltooid moeten zijn. Doen ze dat niet, dan laat de stad de werken zelf uitvoeren en worden de kosten doorgerekend aan de eigenaar van het pand. De gebouwen staan al meer dan 20 jaar leeg en vormen vandaag een trekpleister voor brandstichters en krakers, wat uiteraard voor veel overlast zorgt. Uiteindelijk zullen de meeste gebouwen in een volgende fase afgebroken worden.

Door de recente branden in februari en juni van dit jaar is de stabiliteit van de vroegere Sofitex-gebouwen in de Fabrieksstraat en Hugo Verrieststraat aangetast. Het risico op instorting, nieuwe branden of de verspreiding van gevaarlijke stoffen is reëel. Daarom nam de burgemeester – met de volle steun van het schepencollege – een dringend burgemeestersbesluit dat de eigenaar van Sofitex verplicht om vóór 18 juli de meest dringende maatregelen te nemen. Het gaat om de ontruiming van alle brandlast, sluikstort, afval en gevaarlijke producten, asbest inbegrepen. 

Bij nalatigheid laat stad zelf de werken uitvoeren

Het besluit legt ook de onmiddellijke afbraak op van een vijftal gebouwen tot op de vloerplaat. De stad verwacht van de eigenaar dat hij ten laatste op 11 juli een stappenplan bezorgt waarin de geplande werken beschreven worden. Als de eigenaar in gebreke blijft, heeft de burgemeester de mogelijkheid om de gevraagde werken ambtshalve te laten uitvoeren en zullen de kosten op de eigenaar verhaald worden. 

Risico's voor veiligheid en gezondheid

Dankzij dit burgemeestersbesluit kunnen de meest dringende maatregelen al genomen worden en kan de rest van het dossier voorbereid worden tegen de gemeenteraad van september. In principe dient een dossier van deze omvang immers eerst naar de gemeenteraad te gaan voor de goedkeuring van het ontwerp en de plaatsingsprocedure van de totale afbraakwerken. 

Maar gezien de hoogdringendheid en de reële risico’s voor de openbare veiligheid en gezondheid kunnen de burgemeester en het schepencollege een beroep doen op het decreet voor lokale besturen. Dat zorgt ervoor dat zij in gevallen van dwingende en onvoorziene omstandigheden op eigen initiatief die bevoegdheden kunnen uitoefenen. De site is al vele jaren een doorn in het oog van de stad en de buurtbewoners en vormt bovendien een gevaar bij elke interventie van onze hulpdiensten.

Snel schakelen

Uiteindelijk zullen alle gebouwen op de site worden afgebroken tot op de vloerplaat, met uitzondering van enkele gebouwen die nog in gebruik en in goede staat zijn. De kosten van de eerste fase – die dus tegen 18 juli moet worden uitgevoerd door de eigenaar – worden geraamd op 200 000 euro, exclusief btw. De tweede fase, zijnde de afbraak van de rest van de gebouwen, wordt geraamd op 600 000 euro, exclusief btw. 

Sofitex-site in de Fabriekstraat