Paard en ruiter: infrastructuur in Waregem

De Gaverbeekhippodroom

De Gaverbeekhippodroom, die in het jaar 1858 voor het eerst in gebruik werd genomen, is door de jaren heen grondig van uitzicht veranderd.

De Gaverbeekhippodroom is nu 17 ha groot en ligt met hoofdingang aan de Holstraat op een steenworp van het centrum van Waregem. 
Het terrein is uitgegroeid tot een polyvalent paardensportterrein, dat heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de diverse disciplines in Waregem. 

Naast de grasrenbaan met hagen, de Ierse berm, de Gaverbeek en andere steeplechase hindernissen ligt de drafbaan. Ook het middenplein evolueerde mee. Daar is een zandrenbaan, die dient voor trainingen, een eb en vloed piste, een all-weather piste en een waterhindernis. De combinatie van al deze faciliteiten zorgt voor een heel compleet aanbod van trainings- en wedstrijdfaciliteiten. 

Ook heel wat andere sporten kunnen gebruikmaken van de Gaverbeekhippodroom.
Door de aanwezigheid van een hippodroom en een ruitersportcentrum is Waregem bekend als de bakermat van de paardensport in ons land. 

  • In de wintermaanden worden enkele voorbereidende wedstrijden georganiseerd in de binnenpistes op het centrum van Sport Vlaanderen. Vanaf maart vinden de eerste outdoor oefenwedstrijden van het jaar dan plaats. 
  • De eerste dag van april is traditioneel het startschot van een druk gevulde wedstrijdkalender met regionale, nationale en internationale eventing, dressuur, para dressuur en jumping wedstrijden. Deze lopen door tot eind september. 
  • Op 1 mei start het drafseizoen, dat loopt tot september, met meer dan 12 wedstrijden. De kalender bestaat uit verschillende draf en galopwedstrijden, waarvan enkele premiumwedstrijden die live in Frankrijk uitgezonden worden.

 

Sport.Vlaanderen Waregem "De Gaverbeek"

Sport.Vlaanderen Waregem en de Gaverbeekhippodroom vormen één geheel. Het centrum heeft twee overdekte rijbanen, een opleidingscentrum voor eventing, een paddock, een openluchtpiste met vaste hindernissen, stallingen voor 200 paarden, weiden en een volledige verblijfsaccommodatie voor 80 personen. Daarnaast worden er tal van sportkampen, wedstrijden en cursussen georganiseerd.
Ook recreatieve ruiters kunnen er terecht.