Sint-Martinuskerk

Sint-Martinus Kerk

De beschermde neoclassicistische Sint-Martinuskerk is de parochiekerk van Desselgem. Op het doksaal van deze kerk staat een uniek Van Belle-orgel.

Historiek van de Sint-Martinuskerk

Het eerste kerkje van Desselgem stond vlakbij de Leie, in de onmiddellijke omgeving van het Munkenhof. Door de grote bevolkingstoename in de 12e eeuw werd het oorspronkelijke kerkje te klein. Ongeveer halfweg tussen het Munkenhof en de Meierie werd een grotere kerk gebouwd, de Sint-Martinuskerk. Deze kruiskerk werd in de 17e eeuw vervangen door een hallenkerk.

Na afbraakwerken van de intussen bouwvallig geworden hallenkerk, werd in 1841 gestart met de bouw van de kerk zoals we die vandaag kennen. In 1842 werd ze in gebruik genomen door pastoor Vuylsteke.

Zijn opvolger, pastoor Karel Nisse zorgde voor de aankleding van het interieur. Het mooiste stuk is ongetwijfeld de preekstoel, die een gift was van de welstellende Desselgemnaars Gregorius en Maria-Anna Deceunynck. De preekstoel was het werk van de gekende beeldhouwer Jozef Geefs uit Antwerpen, die hiervoor bijgestaan werd door zijn Desselgemse leerling Désiré Ysebaert.

Het pronkstuk van de kerk is het 17e-eeuwse Van Belle-orgel.