Kasteel van Potegem

Kasteel van Potegem

Tegenover de Waregemse hippodroom bevindt zich het statige Kasteel van Potegem, omringd door een mooi aangelegd park. Het kasteel van Potegem is één van de oudste en belangrijkste gebouwen van het Waregemse patrimonium.

Historiek van het Kasteel van Potegem

Al in de tweede helft van de 10e eeuw werd het kasteel van Potegem vermeld. In 1644 beschrijft Sanderus in zijn Flandria Illustrata het kasteel als een bewoonbare, mooie en riante herenwoning. Waregem bestond in de middeleeuwen uit verschillende heerlijkheden en lenen. Het grondgebied was erg versnipperd. Het grootste deel van het huidige Waregem behoorde tot de kasselrij Kortrijk. De rest, waaronder ook de heerlijkheid Potegem, maakte deel uit van de kasselrij van Oudenaarde. De Gaverbeek vormde de grens tussen beiden.

De baron van Ingelmunster, die heer van Waregem was, bezat het centrum van de gemeente. Maar toch was de heer van Potegem de machtigste man. Hij had rechtsmacht in zowel lage, middelbare als hoge graad en had dus het recht om de doodstraf uit te spreken. Op het einde van de 18e eeuw vervingen de Franse bezetters de eeuwenoude feodale structuur door een rationele indeling in gemeenten. De heerlijkheid Potegem ging op in de gemeente Waregem. In 1830 werd in het kasteel een exclusief jongenspensionaat opgericht door Ivo Van Robaeys. In 1930 kocht industrieel Robert Vindevogel het vervallen gebouw. Het werd grondig gerestaureerd en dankt zijn huidige neobarokstijl aan architect Viérin. 

Toegankelijkheid

Privé-eigendom, niet toegankelijk voor het publiek.