Villa Saint-Georges

Villa St-Georges

Villa Saint-Georges, ook gekend als Villa Joire of Villa Max Moreels werd in 2004 als monument beschermd. De villa paalt aan de gronden van de hippodroom en is een getuige van het belang en de uitstraling van de paardensport in Waregem.

Historiek van Villa Saint-Georges

Villa Saint-Georges werd in 1904 gebouwd in opdracht van de Noord-Franse Alexander Joire. Hij was wisselagent en paardenfokker. De villa werd opgetrokken in de uit Engeland overgewaaide cottagestijl met Anglo-Normandische invloeden. Deze bouwstijl kaderde binnen de aandacht voor het regionalisme in de architectuur aan het eind van de 19e eeuw en bleef tot in het interbellum erg succesrijk. De cottage-architectuur was bij de gegoede klasse erg in trek als residentiële architectuur in een meer landelijke context.

De villa Saint-Georges had tijdens de Eerste Wereldoorlog nogal te lijden gehad en de eigenaar, Alexander Joire, besloot niet meer naar Waregem terug te keren. In 1925 werd de villa gekocht door de Waregemse industrieel Oscar Vindevogel. Hij liet een aantal verbouwingswerken uitvoeren door architect Bourgeois uit Gent, waarbij het interieur aangekleed werd door het befaamde Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene.

In 2004 werd de villa, met bijhorende paardenstallen en landschapspark opgenomen op de lijst van beschermde monumenten.

Toegankelijkheid

Privé-eigendom, niet toegankelijk voor het publiek