Psychisch welzijn voor iedereen

Er wordt op alle vlakken erg veel van ons verwacht. Soms kan het te veel worden. Je geest en je lichaam geraken overbelast. Je voelt je slecht in je vel. De coronacrisis met vaak zware sociale en financiële gevolgen, hakte er bij veel mensen stevig in. Opdat iedereen die dat nodig heeft, een goede toegang zou hebben tot professionele psychische ondersteuning, heeft de overheid een initiatief waardoor veel mensen zich kunnen laten begeleiden door een psycholoog.

Voor 4 of 11 euro naar de psycholoog, niet zo’n gek idee!

De toegankelijkheid en de prijs van psychologische hulp mogen geen drempel meer zijn. Dit aanbod van de overheid is gericht op zowel volwassen als kinderen en adolescenten. Hierbij gaat extra aandacht naar een aantal specifieke groepen waaronder ouderen.

 

Psycholoog dicht bij huis

In Waregem zijn in het kader van dit project verschillende psychologen actief.  Zij werken op verschillende locaties en momenten. Via deze link vind je het volledige overzicht per gemeente in onze regio:  Eerstelijnspsychologische zorg | Eerstelijnszones

 

Betaalbare psychologische hulp

Deze zorg wordt individueel of in groepssessies aangeboden. Per 12 maanden kom je in aanmerking voor maximaal 8 individuele sessies of maximaal 5 groepssessies.

  Kostprijs: 

  • 11 euro per individueel gesprek (4 euro als je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds)
  • Maximaal 2,5 euro per groepssessie
  • Voor iedereen die in aanmerking komt, is het eerste gesprek met de psycholoog of orthopedagoog gratis.

  Vraag informatie en check of je in aanmerking komt bij je huisarts of zorgverlener.

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Wanneer zijn jouw klachten ‘erg’ genoeg om naar een psycholoog te gaan?  Op het moment dat jij voelt dat je ergens tegenaan loopt en er zelf niet uitkomt, is dat reden genoeg om hulp te zoeken. Je hoeft niet te wachten tot je geen uitweg meer ziet. Het feit dat je jezelf deze vraag stelt, is genoeg om iets te doen.

Wat kan een psycholoog voor je doen? 

Een psycholoog is niet alleen iemand die luistert naar je verhaal. Het is iemand die kennis heeft van psychische klachten die alles te maken hebben met jouw gedachten, emoties en gedrag. In combinatie met hun kennis en bewezen effectieve behandelmethoden, gaan ze samen met jou aan de slag.