Waregems kunstpatrimonium

Stad Waregem heeft in de loop van de jaren een uitgebreide collectie kunstwerken verworven door aankoop of via schenking. Veel van deze werken kan je bekijken in de wandelgangen van het stadhuis en in de stedelijke instellingen. Enkele kunstwerken hebben een vaste stek in het Waregemse straatbeeld.

De cultuurdienst beschikt over een inventaris van het Waregemse kunstpatrimonium. Spring gerust eens binnen op de cultuurdienst als je daarover meer informatie wenst. Hieronder vind je een greep uit het Waregemse kunstpatrimonium.

park Ter Elst

Timeless Waves

Timeless Waves  herstelt op een speelse manier de relatie tussen mens, landschap, verleden en heden. Vijf grote schommelconstructies uit roestvrij metaal staan naast elkaar in park Ter Elst. De doeken waarin de bezoeker schommelt, zijn gemaakt van weerbestendig textiel. Ze verwijzen naar het gouden vlasverleden van de streek en naar de zeilen van de vele koopvaardijschepen van weleer. Het schommelen zelf roept dan weer fijne jeugdherinneringen op. Het surrealistische beeld van Timeless Waves maakt van het landschap een dynamische plek, met een minimale ingreep.



Timeless Waves is van de hand van de Litouwse kunstenaar Zilvinas Stasiulevicius (°1991). Het werk maakte eerder deel uit van het Contrei Live kunstenparcours in 2020.

Kunstwerk bij bib: Nick Ervinck Retmoner

Retmoner

Een gele strijder bewaakt het Boekenplein op de hoek van de Zuiderlaan en de Holstraat. De 4,40 meter hoge sculptuur in geel gelakt staal van Nick Ervinck kreeg de naam Retmoner

“Het is als een wachter die een onbekend heiligdom beschermt”, zegt West-Vlaming Nick Ervinck. “De vorm lijkt een ongeziene en vreemde strijder uit te toekomst. De illusie bestaat dat het beeld in een ander object kan transformeren. Het monument zal jong en oud aanspreken en inspireren. Ik vestig zo de aandacht op wat nadenken over en verbeelden van een toekomst kan zijn. Het is spelen met fictieve toekomstbeelden.”

 

Monument r35 (rondpunt)

Monument for R35

Wie Waregem binnenrijdt langs de nieuwe rotonde aan de Verbindingsweg-Zuiderlaan wordt verwelkomd door een monument van kunstenaar Stief Desmet. De kunstenaar benaderde de rotonde als ware het een voortuintje van de stad Waregem. Daarvoor maakte hij een nieuwe sculptuur waarbij hij zich liet inspireren door de vele voortuinsculpturen die hij op zijn wandelingen door de stad tegenkwam. Hij vergrootte en herschikte waardoor er in zijn atelier een origineel en bevreemdend sculptuur ontstond dat voor iedereen op een ander niveau leesbaar is.

Voor de realisatie van dit project werkte de stad nauw samen met het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en met de Kunstcel van de Vlaamse Bouwmeester.

Muurschildering Compact Disk Dummies

Muurschildering Compact Disk Dummies

Op de muur naast de stedelijke kunstacademie in de Olmstraat staat sinds de zomer van 2017 een muurschildering. Het kunstwerk is van de hand van Toy Factory (Sam De Buyssche) en kadert binnen de cd-release van  Compact Disk Dummies. Deze muurschildering is de eerste officiële mural in Groot-Waregem en werd gerealiseerd in samenwerking met The Crystal Ship en Compact Disk Dummies.  

Briek Schotte

Briek Schotte fotodoek - Stephan Vanfleteren

Weinig wielrenners spreken zo tot de verbeelding als Waregems ereburger IJzeren Briek Schotte. De laatste der flandriens liep school in Desselgem en haalde er zijn eerste grote overwinning, het Kampioenschap van Vlaanderen in 1941. Als eerbetoon aan de wielrenner hangt sinds 2006 een grote zwart-wit foto van 4 meter op 6 van Briek aan de zijgevel van een huis op het Briek Schottepleintje in Desselgem. De foto van Stephan Vanfleteren toont bewust geen jonge, triomferende wielrenner, maar wel de volksmens die Briek was. 

Kunstpaard: kunstwerk Waregem koerse

Paard ‘Waregem Koerse'

Het kunstwerk met de dubbele paardenkop op de Markt is zowat het visitekaartje van Waregem geworden. Dit bronzen paardenbeeld - een schenking van de Waregemse Fifty-One Club - is een creatie van de West-Vlaamse kunstenaar Jan Desmarets, met atelier in Gent.

Kusntpaard: Obstacle

Obstacle

Dit bronzen kunstwerk  is van de hand van de in Frankrijk verblijvende kunstenaar Jean Claeys. Het beeld is een momentopname van een paard in volle beweging. De ‘hindernis' uit de titel verwijst naar de beeldopname op het moment dat het paard remt voor een hindernis, waarbij ook de ruiter is afgebeeld in een passende beweging. Obstacle werd geschonken door de Waregemse Fifty-One Club naar aanleiding van 160 jaar Waregem Koerse en kreeg een plaats aan het rondpunt 't Leeuwke.

de sprint kunstwerk

De Sprint

Naar aanleiding van de start van de derde Tourrit, alsook de herdenking van het wereldkampioenschap wielrennen in 1957 in onze stad, besliste de stad in 2007 om een blijvend kunstwerk te plaatsen rond het thema van de fiets. Daarbij opteerde het stadsbestuur voor een creatie van kunstenaar Jan Desmarets. De Sprint is een unieke bronssculptuur en stelt twee renners voor in de sprint naar de aankomst. Het beeld staat opgesteld in het groenperkje aan de hoofdingang van het stadhuis aan de Schakelstraat.