Waregems Kunstpatrimonium

Stad Waregem heeft in de loop der jaren een uitgebreide collectie kunstwerken verworven door aankoop of via schenking. Veel van deze werken kan je bekijken in de wandelgangen van het stadhuis en in de stedelijke instellingen. Enkele kunstwerken hebben een vaste stek in het Waregemse straatbeeld.
De cultuurdienst beschikt over een inventaris van het Waregemse kunstpatrimonium. Spring gerust eens binnen op de cultuurdienst als je hierover meer informatie wenst. Hieronder vind je een greep uit het Waregemse Kunstpatrimonium.

Monument r35

Monument for R35

Wie Waregem binnenrijdt langs de nieuwe rotonde aan de Verbindingsweg-Zuiderlaan wordt verwelkomd door een monument van kunstenaar Stief Desmet. De kunstenaar benaderde de rotonde als ware het een voortuintje van de Stad Waregem. Hiervoor maakte hij een nieuwe sculptuur waarbij hij zich liet inspireren door de vele voortuinsculpturen die hij op zijn wandelingen door de stad tegenkwam. Hij vergrootte en herschikte waardoor er in zijn atelier een origineel en bevreemdend sculptuur ontstond dat voor iedereen op een ander niveau leesbaar is.

Voor de realisatie van dit project werkte de stad nauw samen met het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en met de Kunstcel van de Vlaamse Bouwmeester.

Briek Schotte

Briek Schotte fotodoek - Stephan Vanfleteren

Weinig wielrenners spreken zo tot de verbeelding als Waregems ereburger Ijzeren Briek Schotte. De laatste der flandriens liep school in Desselgem en haalde er zijn eerste grote overwinning, het Kampioenschap van Vlaanderen in 1941. Als eerbetoon aan de wielrenner hangt sinds 2006 een grote zwart-wit foto van 4 meter op 6 van Briek aan de zijgevel van een huis op het Briek Schottepleintje in Desselgem. De foto, van Stephan Vanfleteren, toont bewust geen jonge, triomferende wielrenner, maar wel de volksmens die Briek was. 

Waregem Koerse kunstwerk

Paard ‘Waregem Koerse'

Het kunstwerk met de dubbele paardenkop op de Markt is zowat het visitekaartje van Waregem geworden. Dit bronzen paardenbeeld - een schenking van de Waregemse Fifty-One Club - is een creatie van de West-Vlaamse kunstenaar Jan Desmarets, met atelier in Gent.

Obstacle

Obstacle

Dit bronzen kunstwerk  is van de hand van de in Frankrijk verblijvende kunstenaar Jean Claeys. Het beeld is een momentopname van een paard in volle beweging. De ‘hindernis' uit de titel verwijst naar de beeldopname op het moment dat het paard remt voor een hindernis, waarbij ook de ruiter is afgebeeld in een passende beweging. ‘Obstacle' werd geschonken door de Waregemse Fifty-One Club naar aanleiding van 160 jaar Waregem Koerse en kreeg een plaats aan het rondpunt 't Leeuwke.

de sprint

De Sprint

Naar aanleiding van de start van de derde Tourrit, alsook de herdenking van het wereldkampioenschap wielrennen in 1957 in onze stad, besliste de stad in 2007 om een blijvend kunstwerk te plaatsen rond het thema van de fiets. Hierbij opteerde het stadsbestuur voor een creatie van kunstenaar Jan Desmarets. ‘De Sprint' is een unieke bronssculptuur en stelt twee renners voor in de sprint naar de aankomst. Het beeld staat opgesteld in het groenperkje aan de hoofdingang van het stadhuis aan de Schakelstraat.

Geluidsmuur

In oktober 2008 werd een geluidsmuur geplaatst op de Expresweg ter hoogte van de wijk De Biest. Wie Waregem binnenkomt wordt geconfronteerd met aanstormende paarden. Deze paarden werden gefotografeerd tijdens de Grote Steeple Chase op Waregem Koerse en de foto is van de hand van Waregems fotograaf Piet Eggermont