PFAS in Waregem

Wat zijn PFAS?

PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6.000 chemische stoffen waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomt. Ze komen niet van nature voor in het milieu. Het gebruik van enkele van deze stoffen is sinds 2006 aan banden gelegd door de EU.

PFAS zijn bestand tegen hoge temperaturen en zijn water-, vuil-, en vetafstotend. Daarom worden ze veel gebruikt in industriële toepassingen en consumentenproducten. Denk aan de antiaanbaklaag in pannen, cosmetica, textiel, brandblusschuim, schoonmaakmiddelen of smeermiddelen.

Meer informatie over PFAS vind je op www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.

Is er PFAS aanwezig in Waregem? 

Momenteel worden er bodemonderzoeken uitgevoerd. Op verdachte locaties wordt preventief gevraagd om voorzorgsmaatregelen te nemen, de zogenaamde no-regretmaatregelen. 

Momenteel zijn er volgende verdachte locaties in Waregem: 

Voor deze locaties vind je de maatregelen door te klikken op het adres. Let wel: er zijn verschillende maatregelen van toepassingen, afhankelijk hoever je je van een site bevindt. 

Daarnaast zijn er ook locaties bij de buurgemeenten waar de maatregelen ook van toepassing zijn op gedeeltes van Waregem

 

Heb je nog vragen? Neem dan gerust
contact op met pfas@vlaanderen.be.